Reclamă

Sfânta Muceniță Eufemia a trăit la Calcedon în timpul domniei lui Dioclețian (284-305). Părinții ei erau bogați și evlavioși și au crescut-o în dragostea lui Hristos. 

CITEȘTE ȘIRugăciunea grabnic ajutătoare. Rostește-o acum, iar efectele se vor resimți imediat, e un adevărat „pansament” pentru suflet

Priscus, proconsulul Calcedonului, a emis un decret prin care toți locuitorii din Calcedon și din împrejurimi erau obligați să participe la o sărbătoare păgână, pentru a se închina și a aduce jertfe idolului lui Ares. El a amenințat cu chinuri grave pentru oricine nu a apărut.

Viața Sfintei Mucenițe Eufimia

Sursa: Social media

În timpul acestei sărbători nelegiuite, 49 de creștini erau ascunși într-o singură casă, unde s-au închinat adevăratului Dumnezeu în secret. Tânăra fecioară Euphemia a fost printre cei care s-au rugat în acel loc.

Curând, ascunzătoarea lor a fost descoperită și au fost aduși în fața lui Priscus pentru a răspunde acuzațiilor împotriva lor.

Timp de nouăsprezece zile martirii au fost supuși la diferite chinuri, dar niciunul dintre ei nu a șovăit în credința lor și nici nu a consimțit să aducă jertfă idolului. Guvernatorul, în afara lui de furie și neștiind altă cale de a-i obliga pe creștini să-și abandoneze credința, i-a trimis la judecată împăratului Dioclețian. A păstrat-o pe cea mai tânără, fecioara Euphemia, sperând că ea nu va stărui dacă ar fi lăsată singură.

Despărțită de semenii ei creștini, Sfânta Eufemia s-a rugat cu ardoare ca Domnul Isus Hristos să o întărească pentru încercarea ei iminentă. Priscus a îndemnat Sfânta să aducă jertfă idolului, făgăduindu-i multe recompense. Când ea a refuzat, el a ordonat ca ea să fie torturată.

Mucenița a fost legată de o roată cu cuțite ascuțite atașate, care i-au tăiat trupul. Sfânta s-a rugat cu voce tare, iar ca prin minune, roata s-a oprit de la sine și nu s-a mai mișcat în ciuda tuturor eforturilor călăilor. Un înger al Domnului, coborât din cer, a scos-o pe Euphemia de pe roată și a vindecat-o de răni, iar Sfânta a mulțumit lui Dumnezeu.

Moaștele Sfintei Eufemia se află în Biserica Patriarhală Sfântul Gheorghe din Fanarul din Constantinopol. Porțiuni din moaștele ei se găsesc în Mănăstirea Kykkos din Cipru și în Lavra Sfântului Alexandru Nevski din Sankt Petersburg.


Reclamă

Share.

Sunt Sebastian și încă de mic visam să învăț tainele jurnalismului și ale televiziunii. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, iar acum, zic eu, sunt pregătit să vă aduc cele mai prospete știri din domenii diverse.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro