Astăzi sunt prăznuiți Sfinții Mucenici Chiric și Iulita.

Biserica Ortodoxă îi serbează în fiecare an pe data de 15 iulie pe Sfinții Mucenici Chiric și Iulita, cunoscuți în tradiția creștina ca sfinții care au contribuit la răspândirea religiei în zonele în care închinarea la idoli era predominantă. Tot astăzi, mai sunt prăznuiți și Sfântul Cuvios Iosif, arhiepiscopul Tesalonicului, Sfântul Vladimir, luminătorul Rusiei și Sfântul Mucenic Lolian.

Cine au fost Sfinții Mucenici Chiric și Iulita

Sfânta Muceniță Iulita s-a născut într-o familie creștină și făcea parte din neamul împăratului din cetatea Licaonia. Era căsătorită și dă naștere lui Chiric. După moartea soțului, Sfânta Muceniță Iulita este nevoită să își ia fiul și să plece din cetatea în care începuse prigoana împotriva creștinilor.

După ce fuge lăsând în urmă toată averea, ajunge în Seleucia, unde guvernatorul dă dovadă de cruzime. Cu fiul în vârstă de trei ani, Sfânta Muceniță Iulita decide să fugă din nou.

Doar că sunt prinși, iar pruncul este aruncat pe scări. Chiric își pierde viața, iar Mucenița este hotărâtă să își salveze fiul. Guvernatorul observă acest lucru, așa că dă ordin să fie bătută și să se toarne smoală topită pe ea.

În ciuda chinurilor îndurate, Mucenița Iulita nu renunță la credință și să își dă ultima suflare luptând pentru fiul ei. Două slugi i-au trupurile neînsuflețite și le înmormântează creștinește.

Calendar ortodox, vineri, 15 iulie. Mai mulți sfinți sunt pomeniți astăzi. Orice bun creștin trebuie să știe
doxologia.ro

Rugăciunea către Sfinții Mucenici Chiric și Iulita

Troparul Sfinților Mucenici Chiric și Iulita, mama lui
Glasul al 4-lea

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoințele lor, cununile nesctricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au și ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.
Condacul Sfinților Mucenici Chiric și Iulita, mama lui
Glasul al 4-ea

Arătatu-Te-ai astăzi lumii și lumina Ta, Doamne, s-a însemnat peste noi, care cu cunoștință Te lăudăm. Venit-ai și Te-ai arătat, Lumina cea neapropiată.

În brațe purtând mucenița lui Hristos, Sfânta Iulita pe Mucenicul Chiric, în priveliște ca o maică bucurându-se, a grăit: Tu ești, Hristoase, lauda mucenicilor.

Distribuie

21 de ani, studentă la Facultatea de Comunicare și Relații Publice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative. Pasiunea pentru scris, curajul și dorința de a fi mereu conectată la actualitate au determinat-o să aleagă acest drum. Scopul ei este să profeseze în domeniul pe care l-a ales din băncile școlii. Își dorește să se promoveze și să se adapteze la schimbările presei.