Vineri, 15 aprilie, este sărbătoare mare la ortodocși. Iată care este povestea Sfinților Apostoli Aristarh, Pud și Trofim, cei prăznuiți astăzi de toți credincioșii.
Potrivit site-ului creștin-ortodox, Sfântul Apostol Aristarh a fost episcop al Apameei din Siria. El a fost numit de Sfântul Apostol Pavel îl amintește de el în Epistolă către Coloseni precum și în cea către Filimon.
Care este povestea sfinților Apostoli Aristarh, Pud și Trofim
Sfântul Aristarh a fost arestat în Efes, împreună cu Gaius, de mulțimea care se ridicase împotriva lui Pavel. Sfântul Apostol Pavel le scrie colosenilor: „Va îmbrățișează Aristarh, cel întemnițat împreună cu mine” (Coloseni 4: 10).
În Epistolă către Filimon, Pavel îl numește pe Aristarh împreună-lucrător cu mine, așa cum îi numește și pe Marcu, Dimas și Luca.
Sursa citată mai sus spune că sfântul Apostol Pud se născuse în Roma. Despre el tot Sfântul Apostol Pavel amintește în Epistolă către Timotei ( ÎI Timotei 4: 21).
La început, casă lui Pud a fost un liman al celor mai de frunte apostoli, iar mai târziu ea a devenit un locaș de închinare, numită Biserica Păstorilor.
Potrivit Faptelor Apostolilor (Fapte 20:4), Sfântul Apostol Trofim, era originar din Asia. Acesta l-a însoțit pe Apostol în călătoriile lui. În Epistolă a două către Timotei Sfântul Apostol Pavel afirmă:
„Pe Trofim l-am lăsat în Milet, fiind bolnav” (ÎI Timotei 4: 20). Sfinții Aristarh, Pud și Trofim au murit prin decapitare, împreună cu Sfântul Apostol Pavel, în timpul persecuției lui Nero.
Rugăciune către Sfințiu Apostoli Aristarh, Pud și Trofim
„Sfinţilor Apostoli rugaţi pe Milostivul Dumnezeu, ca să dea iertare de greşeli sufletelor noastre.
Cântarea 1, glasul al 6-lea. Irmos: Ca pe uscat umblând Israel…
Stih: Sfinţilor Apostoli, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.
Cei ce staţi înaintea Scaunului lui Dumnezeu ca nişte slujitori şi ca nişte servitori ai Lui şi ca nişte luminători înţelegători, cereţi luminare nouă celor ce cinstim pomenirea voastră, Apostolilor.
Stih: Sfinţilor Apostoli, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.
Cel Ce pentru milostivire S-a arătat pe pământ, v-a ales pe voi ucenici şi slujitori împreună cu alţii mulţi, ca să vestiţi voia Lui cea Dumnezeiască, înţelepţilor.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
Orânduindu-vă în ceata cea preasfinţită a sfinţilor şaptezeci de ucenici ai lui Hristos, luminaţi tot pământul spre cunoştinţă, cu Dumnezeiasca lumină a învăţăturilor.
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Ca să împreuneze Dumnezeu pe cei de jos cu cei de sus, din noianul milostivirii Sale, acum a luat Trup din tine, Preacurată şi a rămas şi după întrupare tot ceea ce a fost.”