În această zi sunt prăznuiți Sfinții martiri Ermil și Stratonic.

Sfinții martiri Ermil și Stratonic, slavi de origine, au trăit la începutul secolului al IV-lea, în timpul unei persecuții împotriva creștinilor de către împăratul Licinius (311-324). Sfântul Ermil a slujit ca diacon într-un oraș din Belgrad. Condamnat de  la închisoare, a fost torturat îndelung și cu cruzime pentru Hristos, dar a rămas neclintit.

Ermil și-a bătut joc de zeii păgâni, numindu-i idoli surzi, muți și orbi. Supărat, împăratul a ordonat pentru el chinuri mai severe, spunând că le poate evita dacă va oferi sacrificii. Sfântul martir a prezis că Liciniu va suferi el însuși răni cumplite pentru că se închina idolilor. Cuvintele sale s-au adeverit, căci Liciniu a fost ucis în 324.

Sfinții martiri Emil și Stratonic. Viața

Sursa: Social media

După trei zile, Ermil a fost adus din nou în fața tribunalului și a fost întrebat dacă va evita alte torturi dacă va oferi sacrificii. Sfântul a răspuns că va oferi închinare și sacrificiu doar adevăratului Dumnezeu.

Sfântul Ermil s-a rugat ca Domnul să-i dea putere să îndure chinurile și să triumfe asupra păgânilor. O voce s-a auzit spunând: „Ermil, vei fi eliberat de suferințele tale în trei zile și vei primi o mare răsplată”. Torționarii au căzut la pământ de frică și l-au dus pe sfânt înapoi în închisoare.

Sfântul Stratonic era unul dintre gardienii închisorii și un creștin ascuns. Văzând chinurile  prietenului său, nu s-a putut abține să nu plângă și a dezvăluit că era creștin. L-au supus și pe el la pedepse.

După tortură, i-au pus pe ambii martiri într-o plasă și i-au aruncat în Dunăre. A treia zi, trupurile sfinților au fost găsite de creștini pe malul fluviului și îngropate.

Troparul Sfinților Mucenici Ermil și Stratonic

Glasul al 4-lea

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoințele lor, cununile nestricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au și ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condacul Sfinților Mucenici Ermil și Stratonic

Glasul al 2-lea

Cele de sus căutând de tot necazul ne izbăvim, de Dumnezeu Născătoare.

De zbuciumul cel lumesc ați fugit și la limanul cel lin v-ați mutat, prin sângiurile muceniciei; și cu ostenelile pustniciei v-ați încununat. Pentru aceasta v-ați și arătat cu mucenicii și cuvioșii împreună locuitori.

Share.

Sunt Sebastian și încă de mic visam să învăț tainele jurnalismului și ale televiziunii. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, iar acum, zic eu, sunt pregătit să vă aduc cele mai prospete știri din domenii diverse.