Biserica Ortodoxă îl prăznuiește în fiecare an, pe data de 12 august, pe Sfinții Mucenici Fotie și Anichit, despre care se spune în tradiția creștină că au oferit alinarea oamenilor fără speranță. La fel se spune și despre rugăciunea adresată lor, care îi ajută pe cei aflați în probleme.
Cine au fost Sfinții Mucenici Fotie și Anichit
Sfinții Mucenici Fotie și Anichit au trăit în vremea împăratului Dioclețian, o perioadă considerată importantă având în vedere chinurile la care au fost supuși cei care au mărturisit credința lor. Cei doi sfinți au recunoscut faptul că își dedică viața lui Dumnezeu, cu riscul de a fi închiși sau chiar uciși.
Pentru că a recunoscut cuvântul lui Dumnezeu, Sfântului Anichit i-a fost tăiată limba, pentru a nu duce mai departe învățăturile creștine. După ce împăratul a văzut că poate vorbi în continuare, a ordonat să îi fie tăiat capul. Doar că o minune l-a salvat. Atunci când era pe punctul de a fi ucis, călăul s-a rănit singur și a căzut la pământ.
Chinurile celor doi sfinți prăznuiți astăzi au durat trei ani, perioadă în care au fost întemnițați, ca mai apoi să fie ordonată arderea lor în foc.
Sfinții Mucenici Fotie și Anichit au rămas în tradiția creștină ca două personaje importante, de aceea, rugăciunile lor sunt considerate făcătoare de minuni, mai ales în slujba Sfântului Maslu și în vremuri de secetă.
Astăzi, se mai face și pomenirea:
- Sfinților Mucenici Pamfil si Capiton;
- Sfinților Cuvioși Serghie si Stefan;
- Sfântului Cuvios Palamon;
- Sfinților doisprezece mucenici, ostași cretani;
- Sfântului Cuvios Castor;
- Sfinților treizeci si trei de mucenici din Palestina.
Rugăciune către Sfinții Mucenici Fotie şi Anichit
„Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nestricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule”.