Sfântul Mare Mucenic Mina, egiptean de origine, a fost ofițer militar și a slujit în regiunea Kotyaeion din Frigia în timpul domniei împăraților Dioclețian (284-305) și Maximian (305-311). A fost lăudat și admirat pentru curajul său în luptă, răbdarea și autodisciplina sa.

În 298, împărații au publicat un edict prin care ordonau tuturor să se închine idolilor. Cei care lucrau în legiuni au primit ordin să captureze și să persecute creștinii. De îndată ce Sfântul Mina a auzit acest decret, și-a aruncat centura de soldat și s-a retras pe un munte de deasupra Kotyaeion, unde a dus o viață ascetică de post și rugăciune. A petrecut o lungă perioadă de timp în pustiu, post și privegheri nocturne. Astfel, Sfântul s-a purificat de orice patimă a sufletului și a trupului.

Viața Sfântului Mina

Când sufletul său s-a aprins de dragoste pentru Dumnezeu, harul divin a venit peste el și a avut o viziune. El a considerat acest lucru ca pe un semn că urma să urmeze calea martiriului. De aceea, a părăsit muntele și a mers în oraș, unde oamenii celebrau un festival păgân.

Citește și:

Descoperă importanța și protecția mărcii înregistrate

Cum Scădem Rapid Colesterolul – Cel Mai Mare Dusman al Sănătății Românului

Bana Vanga, previziuni sumbre pentru 2024! Dezastrele cu care ne-am putea confrunta în noul an

La acea vreme, Sfântul Mina avea aproximativ cincizeci de ani. Stând în mijlocul mulțimii, a strigat: „Există un singur Dumnezeu adevărat, Domnul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos. „Zeii” voștri sunt demoni. Aceste obiecte neînsuflețite nu sunt altceva decât metal, lemn și piatră”.

Cei care i-au auzit vocea au lăsat dansurile și jocurile și s-au dus să vadă cine le întrerupsese sărbătoarea idolatră, minunându-se de îndrăzneala lui. L-au prins și l-au bătut, apoi l-au dus în fața lui Pyrrhus, prefectul orașului. Acesta, când l-a văzut pe Mina, l-a întrebat cine este.

Sursa: Social media

Sfântul a răspuns: „Sunt un egiptean, un slujitor al lui Iisus Hristos, Conducătorul tuturor lucrurilor. Am fost soldat și am servit în armata imperială în cea mai mare parte a vieții mele. Dar, din moment ce Împăratul a ales să urmeze calea idolatriei și să-i persecute pe creștini, am ales să locuiesc cu animalele sălbatice din pustie mai degrabă decât să mă supun poruncilor impioase ale celor care nu-l cunosc pe Dumnezeu”.

Când prefectul a auzit acest lucru, s-a înfuriat și a pus ca Sfântul să fie aruncat în închisoare.

A doua zi dimineață, Pyrrhus l-a îndemnat pe Sfântul Mina să se întoarcă în armată, oferindu-se să-i redea fostul rang dacă va oferi jertfă „zeilor” păgâni. Mina a refuzat, așa că a fost supus la multe torturi crude. Prefectul l-a îndemnat să se supună edictului și să ofere jertfă idolilor, dar Mina a rămas ferm în credința sa, spunând că nu se va lepăda niciodată de Hristos.

Pyrrhus a ordonat alte chinuri, dar văzând că nu-l poate convinge pe Sfântul Mina, a ordonat ca acesta să fie dus în afara orașului și decapitat. În timp ce era condus la locul execuției, el le-a cerut prietenilor săi (care erau creștini în secret) să-i ducă trupul înapoi în Egipt pentru a-l îngropa atunci când persecuția va înceta. Acești prieteni au adunat noaptea moaștele lui Martir și le-au ascuns până la sfârșitul persecuției. Mai târziu, acestea au fost aduse în Egipt și așezate într-o biserică dedicată Sfântului Mina la sud-vest de Alexandria.

Sfântul Mina a primit cununa martiriului în anul 304. Prin harul lui Dumnezeu, el continuă să facă minuni pentru cei care îl imploră cu credință și dragoste. Este cunoscut pentru că vindecă diferite boli, eliberează oamenii de posesiunile demonice și este un protector, mai ales în vremuri de război.