Reclamă

Sărbătoare pentru toți creștinii ortodocși. Iată ce sfântă importantă este pomenită, vineri, 1 aprilie 2022 în calendarul ortodox!

Conform, Calendarului Creștin Ortodox 1 aprilie 2022, astăzi, Biserica Ortodoxă o pomenește pe Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca. Iată cine a fost Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca!

1) Cine a fost Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca

Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca s-a născut în Egipt, iar la vârsta de doar 12 ani și-a părăsit părinții și a mers în Alexandria. Acolo, Maria a dus o viață desfrânată timp de 17 ani. Pe când avea 29 de ani, Sfânta a decis să părăsească Alexandria și a ajuns la Ierusalim.

Sursa: Social Media

După cum notează creștinortodox.ro, pretextul i-a fost dat de pelerinajul unor tineri din Egipt și Libia, care călătoreau pe mare spre Ierusalim, pentru a lua parte la sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci.

Maria Egipteanca a dorit să intre în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, însă aceasta nu a putut înainta decât până la prag. Acolo, ea a simțit că este oprită de o putere nevăzută.

Din acel moment, Sfânta a înțeles că modul ei de existență o face nevrednică pentru acest locaș. După ce s-a rugat Fecioarei Maria, spunând că își va schimba viața, Maria Egipteanca a reușit să se închine Sfintei Cruci.

2) 47 de ani în deșert

Acela a fost momentul când a înțeles ca modul ei de existentă o face nevrednică de a intra în acest locaș. Se roagă Fecioarei Maria să facă posibilă intrarea sa în locaș, cu promisiunea că își va schimba întru totul modul de viață.

Reuşește să se închine Sfintei Cruci și ia decizia să-și trăiască viața în pustia Iordanului. Cuvioasa Maria Egipteanca a stat aici 47 de ani, în post și rugăciune. Cu un an înainte de moartea sa, taina vieții ei a fost descoperită de părintele Zosima, care a împărtășit-o, iar după un timp s-a întors ca să o îngroape, fiind ajutat la săparea mormântului de către un leu.

3) Lecție de viață

Pilda pocăinței Sfintei Maria Egipteanca este atât de cuprinzătoare și de pilduitoare încât sfânta Biserică vrea în mod deosebit să o întipărească în inimile noastre. Ca atare, pe lângă ziua pomenirii ei i s-a închinat și cea de-a cincea Duminică a Marelui Post; și, afară de asta, cu numele ei este însemnată starea la care canonul ei este îmbinat cu Canonul Mare. S-ar părea că sunt destule imbolduri pentru a ne opri luarea-aminte asupra întoarcerii ei la Dumnezeu și a trage învățătură din ea.

Tot în data de 1 aprilie mai sunt pomeniți:

  •  Sfântul Cuvios Macarie, egumenul Peleichitului;
  • Sfinții Mucenici Gherontie și Vasilid;
  • Sfântul Ahaz.

Reclamă

Share.

Sunt o persoană liniștită, sociabilă și ambițioasă. Îmi place ideea de a livra informații necunoscătorilor, ador să ascult poveștile oamenilor și să ofer ajutor atunci când mi se cere.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro