Sfântul Cuvios Efrem Sirul, cunoscut și sub numele de Sfântul Efrem cel Nou, a fost un mare duhovnic și învățător al Bisericii Ortodoxe din secolul al XIX-lea. El a trăit în Grecia. A devenit cunoscut pentru viața sa sfântă și învățăturile sale spirituale.

Sfântul Efrem Sirul s-a născut în 1815 într-un sat din Grecia. A crescut într-o familie credincioasă. El a început să studieze teologia și a devenit preot. La vârsta de 30 de ani, el a decis să se retragă într-o mănăstire pentru a-și dedica viața lui Hristos.

În timpul vieții sale în mănăstire, Sfântul Efrem Sirul a devenit un duhovnic respectat. A îndrumat mulți oameni în călătoria lor spirituală. El a fost cunoscut pentru metodele sale de îndrumare spirituală. Se bazau pe rugăciune și meditație, și pentru înțelepciunea sa profundă.

Sfântul Efrem Sirul. Viața

Sursa: Social media

Sfântul Efrem Sirul a scris și a predicat despre importanța căutării lui Hristos și a înțelegerii profunde a Scripturilor. El a subliniat importanța ascultării de cuvântul lui Hristos și a încurajat oamenii să-și consacre viața lui Hristos prin rugăciune și fapte bune.

Sfântul Efrem Sirul a trăit o viață sfântă și a fost admirat pentru exemplul său spiritual. După moartea sa în 1894, a devenit cunoscut ca un sfânt și a fost canonizat de Biserica Ortodoxă.
În prezent, Sfântul Efrem Sirul este cinstit ca un model de viață sfântă și un îndrumător spiritual în Biserica Ortodoxă.

Troparul Sfântului Cuvios Efrem Sirul

Glasul 8

Harul ce izvorăşte din gura ta cuvioase, a umplut de apele vieţii Biserica şi lumii a izbucnit râuri de cucernicie, revărsând asupra noastră apa pocăinţei; ci, învăţându-ne cu cuvintele tale, Sfinte Părinte Efrem, roagă-te lui Hristos, Dumnezeul nostru să mântuiască sufletele noastre.
Condacul Sfântului Cuvios Efrem Sirul

Glasul 2

Căutând cele de sus…
Ceasul judecăţii pururea mai dinainte văzându-l, ai plâns cu amar, Sfinte Părinte Efrem, ca un iubitor de linişte; şi îndemânatic învăţător ai fost cu faptele, cuvioase. Pentru aceasta, părinte preafericite, pe cei leneşi îi ridici spre pocăinţă.