Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe Sfinții Constantin și Elena pe data de 21 mai. Această sărbătoare vine cu o serie de tradiții care trebuie respectate. Sfântul mare Împărat și mama sa, Elena sunt cei care au dus mai departe cuvântul lui Dumnezeu și au încurajat răspândirea creștinismului. 

Sfinții Constantin și Elena, mare sărbătoare la români

Sfinții Constantin și Elena sunt cei care au introdus ziua de odihnă, care a fost stabilită duminica. Înainte a o luptă, Sfântul Constantin a văzut pe cer o cruce, semn care l-a ajutat să câștige bătălia. Mama sa, Elena și-a arătat milostenia față de cei neputincioși și a eliberat sclavi. Sfinții Constantin și Elena au luptat pentru ca oamenii să nu se mai închine la idoli, ci să asculte cuvântul lui Dumnezeu.

Sărbătoarea vine cu o serie de tradiții și obiceiuri, de care orice bun creștin trebuie să țină cont pentru a-i merge bine tot anul. Astfel că, în această zi, nu este bine să te cerți, să divorțezi sau să îți pierzi un prieten drag aruncându-i vorbe grele. Nu este bine nici să ceri sau să dai bani împrumut. Se spune că vei avea parte de mari pierderi pe plan financiar la începutul verii dacă faci acest lucru.

Calendar ortodox, sâmbătă, 21 mai. Sfinții Constantin și Elena, sărbătoare cu cruce roșie pentru toți bunii creștini: ce nu ai voie să faci azi
Pixabay

Rugăciunea scurtă către Sfinții Constantin și Elena

„Sfinților Împăraţi Constantin şi Elena, după Dumnezeu şi Maica Domnului, voi sunteţi nădejdea noastră şi folositorii noştri; voi ne sunteţi nouă bucurie în vremea necazului, voi ne ocrotiţi în nevoi şi ne ajutaţi.

Voi sfintelor mănăstiri şi biserici le sunteţi păzitori; pentru aceasta cădem înaintea voastră cu lacrimi, rugându-vă să nu încetaţi a ne ajuta nouă, neputincioşilor, ci mijlociţi la Dumnezeu şi la Preacurata Lui Maică şi Pururea Fecioară Maria, ca şi pe noi să ne păzească fără prihană şi pe toţi să ne întărească în credinţă, până la sfârşitul vieţii, spre mântuirea sufletelor noastre. Amin!”