În această zi este pomenit Sfântul Maxim Mărturisitorul.

Sfântul Maxim Mărturisitorul s-a născut la Constantinopol în jurul anului 580 și a crescut într-o familie creștină. A primit o educație aleasă, studiind filosofia, gramatica și retorica. Stăpânea, de asemenea, filosofia și teologia.

A devenit primul secretar și consilier principal al împăratului Heraclius (611-641), care a fost impresionat de cunoștințele și viața sa.

Sursa: Doxologia

A lăsat Bisericii o mare moștenire teologică. Lucrările sale conțin explicații ale pasajelor dificile ale Sfintei Scripturi și includ un Comentariu la Rugăciunea Domnului și la Psalmul 59. Printre lucrările exegetice ale sale se numără explicația sa despre slujbele divine.

De asemenea,  a scris și lucrări antropologice ( despre om). El deliberează asupra naturii sufletului și a existenței sale după moarte. Printre compozițiile sale, deosebit de importantă este „Capitolele despre dragoste”. În același timp, a scris și trei cântări în cele mai frumoase tradiții ale imnografiei bisericești, după exemplul lui Grigorie Teologul.

Troparul Sfântului Cuvios Maxim Mărturisitorul

Glasul 8

Îndreptătorule al Ortodoxiei, învăţătorule al dreptei cinstiri de Dumnezeu şi al curăţiei şi luminătorule al lumii, podoaba călugărilor cea de Dumnezeu insuflată Sfinte Părinte Maxim, înţelepte, cu învăţăturile tale pe toţi i-ai luminat. Alăută duhovnicească, roagă-te lui Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre.

Sărbătorile până la finalul lunii ianuarie ale acestui an

22 S Apostolul Timotei; Sfântul Anastasie Persul
23 D Sfântul Clement de Ancira; Sfântul Paulin de Nolla- Ap. I Timotei I, 15-17Ev. Luca XVIII, 35-43glas 6, voscr. 9
24 L Sfânta Xenia
25 M † Sfântul Grigorie de Nazianz; Sfântul Bretanion
26 M † Sfântul Xenofont, soția să, Maria, și fiii lor Arcadie și Ioan; Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv Post
27 J † Aducerea moaștelor Sfântului Ioan Gură de Aur (cruce roşie)
28 V Sfântul Efrem Șirul, Paladie și Iacob Post
29 S Aducerea moaștelor Sfântului Ignatie Teoforul
30 D † Sfinții Trei Ierarhi- Ap. Evrei XIII, 7-16I Timotei IV, 9-15Ev. Matei V, 14-19 Luca XIX, 1-10glas 7, voscr. 10
31 L Sfinții Chir și Ioan

Share.

Sunt Sebastian și încă de mic visam să învăț tainele jurnalismului și ale televiziunii. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, iar acum, zic eu, sunt pregătit să vă aduc cele mai prospete știri din domenii diverse.