Reclamă

În calendarul ortodox, astăzi este mare sărbătoare: se pomenește Sf. Cuv. Daniil Sihastrul; Sf. Mc. Sebastian şi Zoe; Sf. Ier. Modest, arhiepiscopul Ierusalimului (Dezlegare la peşte). Sfântul Daniil Sihastrul este cunoscut și sub numele de „Daniil Schimonahul” sau „Daniil cel Nou”. Născut într-un sat din apropierea satului Radăuți. Locul intrării sale în monahism a fost în apropiere de Putna, la Schitul Sfântul Lavrentie. Numele de botez a fost Dumitru, iar prin călugărie, a purtat numele David. Când a primit marea schimă, i-a rămas numele Daniil.

Ce a spus Ion Neculce despre cuviosul Daniil

Daniil s-a retras pe o stâncă, unde a construit o capelă care se observă și astăzi la intrarea unei încăperi de piatră a bisericii. Potrivit tradiției, Cuviosul Daniil i-ar fi prezis Sfantului Ștefan cel Mare că va urca pe tronul de domnie al Moldovei. După spusele cronicarului Ion Neculce, cuviosul Daniil este cel care l-a îndemnat pe Ștefan Vodă să continue lupta împotriva turcilor și tot de la el a venit și îndemnul de a zidi Mănăstirea Putna, scrie creștinortodox.ro.

De la ce trebuie sa se abțină creștinii în zilele cu dezlegare la pește

În postul Nașterii Domnului, credincioșii se abțin de la brânză și ouă, iar în zilele de luni, miercuri și vineri se consumă mâncare fără ulei și vin. Astfel, dezlegările la untdelemn și vin se fac în zilele de marți și joi.

De asemenea, în Postul Crăciunului se pot consuma fructe şi legume de sezon, din care puteţi prepara mâncăruri delicioase de post. În post mai puteţi pregăti preparate și din linte, fasole, orez, mazăre, varză, cartofi sau ciuperci și soia sau puteți avea diferite gustări cu fructe. Postul Crăciunului se încheie pe 24 decembrie și este important de menționat că, începând cu prima zi de Crăciun, cei care au ținut postul de 40 de zile, pot începe să mănânce de dulce.

pixabay.com  

Reclamă

Share.

Scopul ei este să profeseze în domeniul presei pentru a-și dezvolta abilitățile și pentru a pune în practică tot ce a învățat în cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Curiozitatea, pasiunea de a scrie, dorința de a fi de folos, curajul, dispoziția de a fi conectată mereu la actualitate au determinat-o să își aleagă acest drum. Iși dorește să se promoveze, să se reinventeze și să se adapteze la schimbările presei.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro