În această zi este prăznuit Sfântul Teodor Stratilat.

Sfântul Teodor Stratilat este un sfânt important în Biserica Ortodoxă Orientală și unul dintre cei Paisprezece Sfinți Ajutători. El a trăit în secolul al IV-lea, în timpul persecuțiilor religioase din Imperiul Roman. A devenit cunoscut pentru credința sa puternică și curajul său în apărarea acesteia.

Potrivit tradiției, Teodor a fost un soldat roman care a fost convertit la creștinism de către Sfântul Luca, unul dintre discipolii lui Iisus. El a început să predice creștinismul în cazărmi. Acest lucru a atras atenția autorităților imperiale, care au început să îl urmărească pe Teodor.

Sfântul Teodor Stratilat

Sursa: Social media

În ciuda pericolului, Teodor a continuat să predice creștinismul și a încurajat credincioșii să reziste persecuției. El a fost arestat și condamnat la moarte pentru credința sa, dar a rămas statornic în credința față de Dumnezeu și a refuzat să renunțe la ea.

După ce a fost martirizat, Teodor a devenit un model de credință și curaj pentru creștinii din toată lumea. El este prăznuit ca un sfânt în Biserica Ortodoxă Orientală și este considerat un protector al oamenilor care sunt persecutați din cauza credinței lor. De asemenea, Teodor este considerat un protector al soldaților. El este invocat pentru ajutor în situații periculoase și pentru protecția celor care se află în război.

Troparul Sfântului Mare Mucenic Teodor Stratilat

Glasul al 4-lea

Strălucit voievod al adevăratei Oști a Împăratului Ceresc ai ajuns, Fericite Teodor, purtătorule de biruință; că înțelepțește te-ai luptat cu armele credinței și mulțimile demonilor le-ai biruit și adevărat biruitor te-ai arătat. Pentru aceasta pe tine cu credință pururea te fericim.

Condacul Sfântului Mare Mucenic Teodor Stratilat

Glasul al 2-lea

Cele de sus căutând de tot necazul ne izbăvim, de Dumnezeu Născătoare.

Cu bărbăția sufletului, îmbrăcându-te în credință ca într-o platoșă și în mâini luând cuvântul lui Dumnezeu, ca pe o lance, pe vrăjmașul l-ai rănit, Fericite Teodor, mare între mucenici; cu care împreună nu înceta a te ruga lui Hristos Dumnezeu, pentru noi toți.

Share.

Sunt Sebastian și încă de mic visam să învăț tainele jurnalismului și ale televiziunii. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, iar acum, zic eu, sunt pregătit să vă aduc cele mai prospete știri din domenii diverse.