Reclamă

Biserica Ortodoxă îi prăznuiește în fiecare an, pe data de 7 septembrie, pe Cuvioșii Simeon și Amfilohie de la Pângărați, despre care tradiția spune că au primit darul vindecării și mulți oameni și-au găsit liniștea, după ce s-au rugat lor. Cei doi sfinți au fost canonizați de Biserica Ortodoxă Română în urmă cu 14 ani. 

Cine au fost sfinții prăznuiți astăzi

Sfântul Cuvios Simeon s-a născut în secolul al XV-lea, într-o familie creștină din Piatra Neamț, pe când domnea Alexandru cel Bun.

Sfântul a renunțat la viața pe care o ducea până atunci și s-a retras într-o mănăstire care se afla pe malul pârâului Pângărați.

După ce ajunge domnitor Ștefan cel Mare, acesta aude de minunile sale, dar și de faptul că Sfântul Cuvios Simeon vrea să ridice un lăcaș de cult în cinstea Sfântului Mucenic Dimitrie cel mare, Izvorâtorul de Mir.

Calendar ortodox, miercuri, 7 septembrie. Mai mulți sfinți sunt pomeniți astăzi. Orice bun creștin trebuie să știe
Pixabay

Tradiția vorbește despre minunile pe care le-a săvârșit în sihăstrie, printre acestea vindecarea bolnavilor, dar în special a celor care aveau probleme de vedere.

În urma bătăliei pierdute de domnitorul Moldovei la Războieni, Sfântul Cuvios Simeon decide să părăsească Moldova, împreună cu frații săi. Aceștia ajung în Ardeal, locul unde va muri. Ulterior, Ștefan cel Mare îi aduce moaștele în Moldova, în anul 1476.

Sfântul Cuvios Amfilohie s-a născut tot în Moldova. Încă din tinerețe, simte că trebuie să urmeze cuvântul lui Dumnezeu, așa că se duce la Mănăstirea Moldovița.

Ulterior, trebuie să conducă o oaste în Pângărați. Alexandru Lăpușneanul este cel care construiește o altă biserică, după ce turcii îi dau foc lăcașului de cult. Cu patru ani înainte să moară, decide să se retragă definitiv la Mănăstirea Moldovița, după ce Dumnezeu i se arată.

Astăzi, mai sunt pomeniți și:

  • Sfinții Mucenici Urban, Teodor, Medimn și cei împreună cu ei, optzeci de preoți și diaconi;
  • Sfântul Sfințit Mucenic Avda, episcop de Hormizd (Persia);
  • Arătarea Sfântului Apostolul Petru împăratului Iustinian.

Reclamă

Share.

21 de ani, studentă la Facultatea de Comunicare și Relații Publice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative. Pasiunea pentru scris, curajul și dorința de a fi mereu conectată la actualitate au determinat-o să aleagă acest drum. Scopul ei este să profeseze în domeniul pe care l-a ales din băncile școlii. Își dorește să se promoveze și să se adapteze la schimbările presei.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro