Astăzi sunt pomeniți Sfinții Daniil, Misail de la Mănăstirea Turnu și Sfânta Muceniță Haritina.

Biserica Ortodoxă îi prăznuiește în fiecare an, pe data de 5 octombrie, pe Sfinții Daniil, Misail de la Mănăstirea Turnu și Sfânta Muceniță Haritina. Tradiția creștină spune despre cei doi sfinți că au fost printre primii călugări extrem de cunoscuți. Sfânta Muceniță Haritina este considerată un exemplu, având în vedere credința, dar și faptele bune, care au rămas ca un reper în cărțile sfinte. 

Cine au fost cei trei sfinți prăznuiți astăzi

Sfinții Daniil și Misail sunt cunoscuți pentru minunile făcute cu ajutorul rugăciunii, după ce au devenit călugări. Cei doi și-au petrecut cea mai mare parte a vieții în mănăstirea Cozia. Se spune că se numără printre cei mai importanți sfinți, pentru învățăturile care le-au dus mai departe.

Muceniță Haritina a rămas în tradiția creștină ca una dintre sfintele care și-au dedicat viața lui Dumnezeu. Se spune că după ce părinții săi au murit, sfânta prăznuită astăzi a decis să urmeze calea credinței. În cărțile sfinte, se menționează că Sfânta Muceniță Haritina a îndurat chinuri groaznice, pentru a nu renunța la cuvântul lui Dumnezeu,

Astăzi, mai sunt pomeniți și

  • Sfânta Muceniță Metodia din Kimolo;
  • Sfânta Muceniță Mamelta;
  • Sfântul Mucenic Dionisie, episcopul Alexandriei;
  • Sfântul Cuvios Evdochim Vatopedinul (Athos)

( CITEȘTE ȘI: Rugăciunea de dimineață care te va ajuta să ai o zi ușoară și liniștită. Iată ce trebuie să rostești )

Calendar ortodox, miercuri, 5 octombrie. Mai mulți sfinți sunt prăznuiți astăzi
Pixabay

Condacul Sfintei Mucenițe Haritina
Glasul al 4-lea

Arătatu-Te-ai astăzi lumii și lumina Ta, Doamne, s-a însemnat peste noi, care cu cunoștință Te lăudăm. Venit-ai și Te-ai arătat, Lumina cea neapropiată.

Pentru dragostea Domnului, Sfântă Preamărită Haritina, suferind toate cele îngrozitoare ale chinurilor, ai câștigat cununa muceniciei cea nestricăcioasă.

Glasul al 2-lea

Cele de sus căutând de tot necazul ne izbăvim, de Dumnezeu Născătoare

Întărindu-te la minte, Sfântă Muceniță Haritina, ți-ai întărit sufletul cu credința; biruind pe vrăjmași aievea i-ai rușinat, stând înaintea lui Hristos întru tot fericită; și acum, purtând haină din sângele tău și cu îngerii bucurându-te, roagă-te pentru noi, purtătoare de chinuri.

Distribuie

21 de ani, studentă la Facultatea de Comunicare și Relații Publice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative. Pasiunea pentru scris, curajul și dorința de a fi mereu conectată la actualitate au determinat-o să aleagă acest drum. Scopul ei este să profeseze în domeniul pe care l-a ales din băncile școlii. Își dorește să se promoveze și să se adapteze la schimbările presei.