Sfântul Mucenic Pantelimon este sărbătorit astăzi de toți creștinii.

Astăzi, 27 iulie este prăznuit Sfântul Pantelimon, considerat „doctorul fără de arginți.” Mucenicul a făcut multe minuni în viața sa și a vindecat mulți oameni de boală, fără să ceară vreun ban. 

Cine a fost Sfântul Mucenic Pantelimon

Sfântul Mucenic Pantelimon s-a născut în anul 284 d. Hr. în orașul Nicomidia în vremea împăratului Maximilian ce a domnit între anii 286 și 305. La naștere primește numele de Pantoleon, un nume păgân care înseamnă „cel în toate puternic ca un leu.”

Mai târziu, când este botezat de preotul Ermolae, își ia numele de Pantelimon, „întru totul milostiv.” Mucenicul este considerat ocrotitorul medicilor și tămăduirii bolnavilor. El este un model de doctor, slujitor și creștin al lui Iisus. Este cunoscut pentru actele sale de vindecare, mai ales când vindecă un orb din naștere.

Oamenilor săraci nu le cerea nimic pentru smerenie sau vindecare. Mama sa, Evula l-a crescut cu multă credință, dar ea a murit de tânără. Pantelimon a mers la școală unde a învățat filozofie și medicină, ajungând să fie ucenicul doctorului Eufrosin, foarte apreciat în vremea sa. Împăratul și soția sa au apelat la acesta în momentele de boală.

Doxologia

Sfântul Pantelimon a fost învățat de preotul Ermoloae cum să vindece și a început să facă tot felul de minuni cu ajutorul credinței. Clevetitorii au aflat și i-au spus împăratului, dorind să-i facă rău. Acesta l-a chemat pe Mucenic la el și a vindecat un slăbănog în ochii lor. În acel moment, a fost acuzat de vrăjitorie și l-au supus chinurilor.

Tortura nu avea putere asupra sa, iar animalele sălbatice nu l-au atins. S-a poruncit execuția sa, iar când a fost lovit cu sabia, ea s-a îndoit, fiindcă nu-și terminase rugăciunea. Călăii săi au crezut că Hristos chiar este Dumnezeu, dar Mucenicul le-a cerut să ducă totul la bun sfârșit. Când a avut loc a doua lovitură în gâtul său, în loc de sânge, a început să curgă lapte.

Distribuie

Pasionată de dezvoltare personală, călătorii și citit, ea este atrasă de noutățile și momentele cheie din industria din spațiul public. Andreea face și voluntariat, fiind o persoană implicată în comunitate și în soluționarea problemelor societății căutând să se dezvolte atât pe plan personal, cât si profesional.