Biserica Ortodoxă îl prăznuiește, în fiecare an, pe 26 octombrie, pe Sfântul Mucenic Dimitrie, rămas în tradiția creștină ca Izvorâtorul de Mir, în urma unui întâmplări care i-a minunat pe oameni. La fel de cunoscute sunt poveștile celor grav bolnavi, care au găsit vindecare la mormântul sfântului prăznuit astăzi. 

De unde provine, de fapt, asocierea cu Izvorul de mir

Tradiția creștină vorbește despre nașterea Sfântului Dimitrie ca un eveniment de mare importanță. Se spune că părinții săi își doreau atât de mult un copil, așa că s-au rugat neîncetat lui Dumnezeu. Minunea s-a întâmplat și au fost binecuvântați cu un prunc, care avea să înfăptuiască minuni pentru mulți oameni suferinzi.

Încă de când era un copil, părinții obișnuiau să îl ducă în lăcașurile de cult. Ulterior, cei doi l-au învățat tainele creștinismului. Până într-o zi, în care împăratul avea să afle de lupta Sfântului Dimitrie față de cei care se închinau la idoli.

Din ordinul conducătorului cetății, a fost ordonată uciderea Sfântului Dimitrie. Trupul său a fost luat de unul dintre slujitori și înmormântat creștinește, atunci când a realizat că inelul și haina sa îi ajutau pe cei aflați în nevoie. În acel loc, a fost ridicată o Biserică. Locul a devenit rapid extrem de popular. Se spune că mirul care a izvorât din trupul sfântului nu a secat niciodată și că puterea de a vindeca orice boală.

Astăzi, mai sunt prăznuiți:

  • Sfinții Mc. Artemidor și Vasilie;
  • Sfânta Muceniță Leptina care s-a săvârșit fiind târâtă pe pământ;
  • Sfântul Mc. Glicon;
  • Sfântul Cuv. Nou Mc. Ioasaf (+1536), ucenicul Sfântului Nifon, patriarhul Constantinopolului.
Calendar ortodox, miercuri, 26 octombrie. Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, sărbătoare importantă pentru creștini Pixabay

Troparul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir

Glasul al 3-lea

Mare apărător te-a aflat întru primejdii lumea, purtătorule de chinuri, pe tine cel ce ai biruit pe păgâni. Deci, precum mândria lui Lie ai surpat și la luptă îndrăzneț ai făcut pe Nestor, așa Sfinte Dimitrie, pe Hristos Dumnezeu roagă-L să ne dăruiască nouă mare milă.

Condacul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir

Glasul al 2-lea

Cu curgerile sângiurilor tale, Sfinte Mare Mucenice Dimitrie, Biserica Dumnezeu a înroșit-o, Cel Ce ți-a dat ție tărie nebiruită. Păzește cetatea ta nevătămată, căci tu ești întărirea ei.