Reclamă

Sfântul Grigorie de Nazianz, cunoscut și sub numele de Grigorie Teologul, a fost un important teolog și scriitor creștin din secolul IV. A fost unul dintre părinții Bisericii creștine și a jucat un rol important în dezvoltarea doctrinei creștine.

Grigorie s-a născut în anul 329 în Cappadocia, o regiune din Asia Mică. A fost educat în Alexandria, Egipt, și a studiat în Atena, Grecia. În anul 361, Grigorie a fost ales episcop al Nazianzului, o cetate din Cappadocia. A renunțat la această poziție în anul 381, în favoarea fratelui său mai tânăr, Caesarius.

Sfântul Grigorie de Nazianz

Grigorie de Nazianz a fost un apărător puternic al ortodoxiei creștine. A luptat împotriva ereziei arianismului, care nega divinitatea lui Iisus Hristos. El a susținut că Iisus Hristos este egal cu Tatăl în natură și a jucat un rol important în consiliul ecumenic de la Constantinopol din anul 381, care a definit doctrina creștină a Sfintei Treimi.

Sursa: Ziarul Lumina

Grigorie de Nazianz a fost, de asemenea, un mare orator. A lăsat în urma sa o serie de discursuri și scrieri teologice.

Grigorie de Nazianz a murit în anul 390 sau 391. El a fost canonizat de Biserica Ortodoxă și este considerat unul dintre sfinții principali ai Bisericii creștine.

Troparul Sfântului Ierarh Grigorie Teologul, Arhiepiscopul Constantinopolului

Glasul 1

Fluierul cel păstoresc al teologiei tale a biruit trâmbițele ritorilor; că ție, celui ce ai încercat adâncurile duhului, ți s-au adăugat și Frumusețile Cuvântului. Ci, roagă pe Hristos Dumnezeu, Sfinte Părinte Grigorie, să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Ierarh Grigorie Teologul, Arhiepiscopul Constantinopolului

Glasul al 3-lea

Fecioara astăzi pre Cel mai presus de ființă naște, iar pământul peștera Celui neapropiat aduce. Îngerii cu păstorii slavoslovesc, iar magii cu steaua călătoresc. Că pentru noi s-a născut prunc tânăr, Dumnezeu cel mai înainte de veci.

Cu limba ta cea de Dumnezeu grăitoare, încurcăturile ritorilor dezlegând, mărite, ai împodobit Biserica cu veșmântul Ortodoxiei, cel țesut de sus; pe care și purtându-l, strigă împreună cu noi, fiii tăi: bucură-te părinte, mintea cea preaînaltă a teologiei.


Reclamă

Share.

Sunt Sebastian și încă de mic visam să învăț tainele jurnalismului și ale televiziunii. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, iar acum, zic eu, sunt pregătit să vă aduc cele mai prospete știri din domenii diverse.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro