Sfântul Grigorie de Nazianz, cunoscut și sub numele de Grigorie Teologul, a fost un important teolog și scriitor creștin din secolul IV. A fost unul dintre părinții Bisericii creștine și a jucat un rol important în dezvoltarea doctrinei creștine.
Grigorie s-a născut în anul 329 în Cappadocia, o regiune din Asia Mică. A fost educat în Alexandria, Egipt, și a studiat în Atena, Grecia. În anul 361, Grigorie a fost ales episcop al Nazianzului, o cetate din Cappadocia. A renunțat la această poziție în anul 381, în favoarea fratelui său mai tânăr, Caesarius.
Sfântul Grigorie de Nazianz
Grigorie de Nazianz a fost un apărător puternic al ortodoxiei creștine. A luptat împotriva ereziei arianismului, care nega divinitatea lui Iisus Hristos. El a susținut că Iisus Hristos este egal cu Tatăl în natură și a jucat un rol important în consiliul ecumenic de la Constantinopol din anul 381, care a definit doctrina creștină a Sfintei Treimi.
Grigorie de Nazianz a fost, de asemenea, un mare orator. A lăsat în urma sa o serie de discursuri și scrieri teologice.
Grigorie de Nazianz a murit în anul 390 sau 391. El a fost canonizat de Biserica Ortodoxă și este considerat unul dintre sfinții principali ai Bisericii creștine.
Troparul Sfântului Ierarh Grigorie Teologul, Arhiepiscopul Constantinopolului
Glasul 1
Fluierul cel păstoresc al teologiei tale a biruit trâmbițele ritorilor; că ție, celui ce ai încercat adâncurile duhului, ți s-au adăugat și Frumusețile Cuvântului. Ci, roagă pe Hristos Dumnezeu, Sfinte Părinte Grigorie, să mântuiască sufletele noastre.
Condacul Sfântului Ierarh Grigorie Teologul, Arhiepiscopul Constantinopolului
Glasul al 3-lea
Fecioara astăzi pre Cel mai presus de ființă naște, iar pământul peștera Celui neapropiat aduce. Îngerii cu păstorii slavoslovesc, iar magii cu steaua călătoresc. Că pentru noi s-a născut prunc tânăr, Dumnezeu cel mai înainte de veci.
Cu limba ta cea de Dumnezeu grăitoare, încurcăturile ritorilor dezlegând, mărite, ai împodobit Biserica cu veșmântul Ortodoxiei, cel țesut de sus; pe care și purtându-l, strigă împreună cu noi, fiii tăi: bucură-te părinte, mintea cea preaînaltă a teologiei.