Este o zi importantă pentru Biserica Ortodoxă. Astăzi, 24 noimebrie 2021, este sărbătorit Sfântul Mucenic Clement, episcop al Romei. Pe lângă acesta, un alt sfânt pe care îl amintesc credincioșii astăzi este episcopul Alexandriei- Petru.

Acestea sunt zile importante în Postul Crăciunului în care ne aflăm, zile cu o mare însemnătate. Sfântul Mucenic Clement a avut o viață puțin mai grea, cu multe încercări. Sfântul este prăznuit în fiecare an, pe data de 24 noiembrie.

Viața și faptele Sfântului Mucenic Clement

Sfântul Mucenic Clement este prăznuit în fiecare an, la aceeași dată, pe 24 noiembrie.  S-a născut la Roma, fiind mucenicul Sfântului Apostol Petru. Clement a avut doi frați și a fost copilul lui Faust și Matilda. Sfântul Mucenic Clement își pierde frații și mama într-un naufragiu. La scurt timp își pierde și tatăl, care a murit în timp ce încerca să dea de urmă copiiilor și soției. Doar 24 de ani avea Sfântul Clement când a pornit în căutarea fraților și a părinților săi. I-a întâlnit în cale pe Sfântul Baraba și frații săi care au fost ucenicii Sfântului Petru.

Calendar ortodox, miercuri, 24 noiembrie 2021. Ce sărbătoare importantă este azi
Sursă foto: Arhivă

Rugăciune pentru Sfântul Mucenic Clement

„Troparul Sfântului Sfinţit Mucenic Clement, Episcopul Romei, glasul al 4-lea:

Dumnezeul părinţilor noştri Care faci pururea cu noi după blândeţile Tale, nu îndepărta mila Ta de la noi; ci, pentru rugăciunile lor, în pace îndreptează viaţa noastră.

Cântarea 1, glasul al 4-lea. Irmos: Deschide-voi gura mea…

Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Clement, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Stând lângă Tronul Dumnezeirii Celei în Trei Străluciri şi luminându-te cu Dumnezeiasca Lumină, părinte, luminează inima mea cea întunecată, ca să laud adormirea ta cea purtătoare de lumină!

Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Clement, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cu duhul te-ai plecat, cuvioase, cu cuviinţă spre adâncurile Duhului şi pe cât ţi-a fost cu putinţă ai cunoscut pe Domnul, Care prin nepătrundere este Înţeles, preafericite!

Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Clement, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Întraripându-te cu puterea Crucii, ai străbătut marea vieţii, preaalesule mucenice; şi ai ajuns la limanul cel adăpostit, al Luminării Celei de sus, Sfinte Clement, întru totul lăudate!

Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.

Sfinţeşte, Stăpână, cugetul meu cel smerit, Ceea ce ai născut pe Cuvântul Cel mai presus de fiinţă şi eşti mai Sfântă decât toate Puterile cele de sus, cea de Dumnezeu Dăruită!

Cântarea a 3-a. Irmos: Nu întru înţelepciune…

Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Petru, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Pe tine te-a îndreptat către Lumina Cunoştinţei de Dumnezeu Soarele lumii, Cel Strălucitor şi Preacurat, Sfinte Petru Minunate, de Dumnezeu fericite!

Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Petru, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cu picăturile Dumnezeieştilor învăţături ale Sfântului Petru adăpându-se inima ta, te-ai făcut râu plin de apele Duhului, mucenice de Dumnezeu fericite!

Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Petru, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

În buzele tale s-a vărsat darul Duhului. Pentru aceea ai izvorât curgerile cunoştinţei de Dumnezeu, pururea fericite şi ai adăpat toată Biserica lui Hristos.

Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.

Ceea ce eşti Născătoarea Domnului, care negrăit ai născut pe Dumnezeu, Mântuitorul a toată lumea, roagă-L să mă izbăvească de patimile care mă împresoară totdeauna!” conform doxologia.ro