Biserica Ortodoxă îl sărbătorește în fiecare an, pe 23 martie pe Sfântul Mucenic Nicon și cei 199 de ucenici ai săi. Acesta a devenit cunoscut pentru milostenia arătată celor bolnavi, dar și pentru că a reușit să îi vindece.
Sfântul Mucenic Nicon
Sfântul s-a născut într-o familie în care relația cu Dumnezeu nu era neapărat prezentă. Tatăl său a fost păgân, în timp ce mama sa era o femeie credincioasă. Chiar dacă unul dintre părinte credea în Dumnezeu, acesta lucru nu a fost suficient pentru a primi Botezul.
Se spune că într-o zi, cel care avea să devină Sfântul Mucenic Nicon și-a făcut semnul Crucii. Atunci a promis că va deveni creștin. Sfântul prăznuit astăzi se afla pe câmpul de luptă, iar atunci când a observat că nu poate câștiga lupta, și-a adus aminte de învățăturile primite de la mama sa.
După o perioadă în care relația cu divinitatea devenise importantă în viața sa, acesta a primit harul de a-i vindeca pe cei bolnavi, așa că minunile sale au devenit extrem de cunoscute.
Rugăciunea care trebuie spusă astăzi
Mucenicul Tău, Doamne, Nicon, întru nevoinţele lui, cununile nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.
Ca o stea, pornind de la răsărit, ai ajuns la apusuri unde, murind, ai apus, pentru a răsări în Împărăţia lui Hristos, Fericite Nicon.
Se veseleşte de Tine Biserica Ta, Hristoase, strigând: Tu eşti Puterea şi Scăparea şi Întărirea mea, Doamne.Prin Dumnezeieştile cuvinte ale celei ce Te-a născut, a strălucit Lumina în inima ta şi cu Botezul luminându-te, cuvioase, te-ai numărat în cetele călugărilor şi te-ai făcut povăţuitor şi luminător celor ce-ţi urmau ţie.
Cu care, împreună, roagă-te lui Hristos, să ne dăruiască nouă mare milă. Amin!