Astăzi, 19 ianuarie 2022, creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Macarie Egipteanul.
Biserica Ortodoxă Română îl prăznuiește pe Sfântul Macarie Egipteanul în fiecare an, în data de 19 ianuarie.
Sfântul Macarie cel Mare este numit și Macarie Egipteanul. S-a născut în orașul Ptinapar, în Egipt, în jurul anului 300. Încă de mic copil, a avut credință și a început să facă fapte bune, iar timpul și-l dedica lui Dumnezeu.
Călugărul este unul dintre întemeietorii monahismului, trăind în secolul IV. În tinerețea sa, părinții săi își doreau să se căsătorească, însă Cuviosul s-a retras în pustietate și s-a rugat lui Iisus Hristos să îi călăuzească viața. În perioada în care a ținut post și a stat în rugăciune, a avut o vedenie, precum un Heruvim înaripat l-a urcat pe un munte, i-a arătat cetatea pustie și i-a transmis un mesaj. „Dumnezeu ți-a dat ție și fiilor tăi duhovniceşti drept moștenire această pustie!”
Sfântul Macarie și-a petrecut peste 60 de ani în deșertul Skitiei. În cele mai vechi icoane, Cuviosul este alături de Heruvimul înaripat care i-a transmis mesajul. Moaștele Sfântului se află în mănăstirea care îi poartă numele, localizată aproape de capitala Egiptului, Cairo.
Rugăciune pentru Sfântul Macarie Egipteanul
„Sfinte Macarie cel Mare, minunate învățături picuri în inimile noastre. Îndulcește-ne amarul viețuirii în lume cu har nemăsurat. Fă-ne iubitori ai slavei Împăratului făpturii, iar pe cele slăvite ale lumii învață-ne să le disprețuim. Din cursele diavolești ne scoate până la cea mai de pe urmă suflare a noastră pe acest pământ. Cu smerenia ajută-ne să biruim întăriturile trufiei omenești. Cu pacea lăuntrică ajută-ne să trecem tulburările și războaiele cele nevăzute. Tu ne-ai povățuit pe noi, sfinte al lui Dumnezeu, în lupta cu patimile care se duce până la sfârșit, fiindcă numai harul ne păzește de căderea în păcat. Pentru aceea te rugăm, Sfinte Macarie cel Mare, până întru sfârșit ne povățuiește și întru războiul cel nevăzut ne însoțește ca, prin rugăciunile tale, Sfinte Părinte, să ne izbăvim, dobândind blândețe și discernământ, iar la Judecata de Apoi să ne învrednicim de bunătățile cele veșnice. Amin.”