În această zi este prăznuit Sfântul Atanasie cel Mare.

Sfântul Atanasie cel Mare, Arhiepiscopul Alexandriei, a fost un mare Părinte al Bisericii și un stâlp al Ortodoxiei. S-a născut în jurul anului 297 în orașul Alexandria, într-o familie de creștini evlavioși. A primit o educație bună. A dobândit mai multe cunoștințe prin studierea  Sfintei Scripturi.

După moartea Sfântului Patriarh Alexandru, Sfântul Atanasie a fost ales în unanimitate ca succesor al acestuia în scaunul din Alexandria. El a refuzat, socotindu-se nevrednic, dar, la insistențele întregului popor ortodox care era de acord, a fost consacrat episcop la vârsta de douăzeci și opt de ani și instalat ca arhipăstor al Bisericii din Alexandria.

Sfântul Atanasie. Viața pe scurt

Sursa: Social media

Sfântul Atanasie a călăuzit Biserica timp de patruzeci și șapte de ani. În acest timp a îndurat persecuții și suferințe din partea antagoniștilor săi. De mai multe ori a fost expulzat din Alexandria. S-a ascuns de arieni în locuri pustii, deoarece aceștia au încercat în repetate rânduri să îl ucidă. Sfântul Atanasie a petrecut mai mult de douăzeci de ani în exil, s-a întors la turma sa și apoi a fost exilat din nou.

Când Iulian Apostatul (361-363) a început o persecuție împotriva creștinilor, mânia sa s-a abătut mai întâi asupra Sfântului Atanasie, pe care îl considera un mare stâlp al Ortodoxiei. Iulian a intenționat să-l ucidă pe sfânt pentru a da o lovitură grea creștinismului, dar în curând a pierit el însuși.

Rănit mortal de o săgeată în timpul unei bătălii, a strigat cu disperare: 1Ai învins, Galileeanule.” După moartea lui Iulian, Sfântul Atanasie a călăuzit Biserica din Alexandria timp de șapte ani și a murit în 373, la vârsta de șaptezeci și șase de ani.Pomenirea Sfântului Atanasie este sărbătorită și pe 18 ianuarie, împreună cu Sfântul Chiril al Alexandriei.

Troparul Sfântului Cuvios Atanasie Athonitul, glasul al 3-lea:

De viaţa ta cea în trup s-au minunat cetele îngereşti, cum, cu trupul, la luptele cele nevăzute ai ieşit, pururea mărite şi ai rănit cetele demonice. Pentru care, Sfinte Atanasie, Hristos ţi-a răsplătit cu bogate daruri. Drept aceea, părinte, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să se mântuiască sufletele noastre.

Share.

Sunt Sebastian și încă de mic visam să învăț tainele jurnalismului și ale televiziunii. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, iar acum, zic eu, sunt pregătit să vă aduc cele mai prospete știri din domenii diverse.