Ziua de 16 martie reprezintă o dată foarte importantă pentru creștinii ortodoxi.
Sfântul Mucenic Sabin a fost administrator al orașului egiptean Hermopolis. În timpul unei persecuții a creștinilor sub împăratul Dioclețian (284-305), Sfântul Sabin și câțiva însoțitori cu gânduri asemănătoare s-au ascuns într-un sat îndepărtat.
Ascunzătoarea lui a fost dezvăluită de un anume cerșetor nerecunoscător care îi adusese mâncare. Sfântul îl hrănea și îl ajuta cu bani, dar bărbatul l-a trădat pentru două bucăți de aur. Sabin a fost prins cu alți șase creștini și, după tortură, toți au fost înecați în Nil în 287. Creștinii îi onorează memoria în fiecare an, pe data de 16 martie. Sabin a fost un martir, și nu a renunțat niciodată la credința sa. Iar în această zi, îi putem suna pe toți cei care îi poartă numele, pentru a le ura lucruri bune.
O rugăciune pentru Sfântul Mucenic Sabin
Cântarea 1, glasul al 8-lea
Irmosul:
Apa trecând-o ca pe uscat şi din răutatea Egiptului scăpând, israeliteanul striga: Mântuitorului şi Dumnezeului nostru să-I cântăm!
Stih: Sfinte Mucenice Sabin, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Cu ostenelile înfrânării curăţindu-ne ochii sufletului şi cu vărsare de lacrimi, să vedem înviat, cu cugetul nostru, pe Soarele slavei.
Stih: Sfinte Mucenice Sabin, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Suindu-te, purtătorule de chinuri, la înălţimea cunoştinţei lui Hristos, cu cuget înţelept, ai părăsit înşelăciunea minciunii şi ai dobândit mărirea cerească.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
Ca un alt râu de aur te-ai arătat în Egipt şi în lume, mucenice al lui Hristos şi vărsându-ţi sângele muceniceşte, Sfinte Sabin, ai adăpat pe oameni cu Dumnezeiasca cunoştinţă.
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Cel născut din tine, mai presus de cuvânt, cu rugăciunile tale, Preacurată, umple de linişte vremea de faţă şi îndrumă pe cei ce te măresc pe tine, Ceea ce eşti fără prihană.