Reclamă

Astăzi, 16 februarie 2022 Biserica Ortodoxă Română prăznuiește mai mulți Sfinți. 

Astăzi se sărbătoresc Sfinții Pamfil, Valent, Pavel, Seleuc, Porfiriu, Iulian, Teodul, Ilie, Ieremia, Isaia, Samuil şi Daniil.

În calendarul creștin ortodox sunt pomeniți Sfinții Mucenici Pamfil preot și Valent, diacon în data de 16 februarie.

Originar din Beirut, Sfântul Pamfil slujea în Cazareea Palestinei și a fost ucis alături de alți 11 creștini. Printre cei uciși s-a numărat și diaconul Valent din Ierusalim. Ordinul a fost dat de Firmilian, guvernatorul Palestinei în vremea împăratului Dioclețian.

Printre cei uciși se numără și câțiva mucenici care erau frați. Ilie, Ieremia, Isaia, Samuil și Daniil au fost numele acestora. Pe lângă familie, pe cei cinci îi unea și credința pentru Hristos. Ei și-au dorit să treacă prin porțile Cezareei, în momentul în care au fost întrebați de păzitori cine sunt și de unde vin. Tinerii au răspuns că ei sunt creștini și patria lor este Ierusalimul.

Dexologia

Împăratul Hadrian a schimbat numele Ierusalimului în Aelia Capitolina

Au fost duși la conducător și întrebați de patria lor. Aceștia răspundeau că Ierusalim și nimeni nu-i înțelegea fiindcă cetatea sfântă nu mai avea același nume de pe vremea împăratului Hadrian. În momentul acela se numea Aelia Capitolina. Firmilian a hotărât să fie torturați pentru a afla de locul din care provin. Văzând că nu pot afla nimic de la ei în afara de moștenirea duhovnicească, se decide să fie omorâți cu sabia.

Alături de aceștia au mai fost uciși și Seleuc și Pavel. Porfiriu a cerut romanilor trupul lui Pamfil care era stăpânul său , dar a fost condamnat la moarte și a ajuns în foc, la fel ca și Iulian. Teodul a fost răstignit pentru credința sa și în acest fel și-a săvârșit mucenicia sa.

„Deci, în locul Ierusalimului, s-a numit cetatea Elia şi a prihănit toate locurile cele sfinte, astupând Mormântul Domnului cu pietre şi cu ţărână şi punând idoli pretutindeni, apoi a poruncit să nu îndrăznească nimeni să numească cetatea într-alt chip, decât Elia. Aceasta o făcuse vrând să piardă de pe pământ pomenirea numelui Domnului nostru Iisus Hristos. Ierusalimul a fost în uitare la păgânii închinători de idoli aproape 200 de ani, până la venirea credinciosului împărat Constantin şi a maicii sale Elena.” (Vieţile Sfinţilor).


Reclamă

Share.

Pasionată de dezvoltare personală, călătorii și citit, ea este atrasă de noutățile și momentele cheie din industria din spațiul public. Andreea face și voluntariat, fiind o persoană implicată în comunitate și în soluționarea problemelor societății căutând să se dezvolte atât pe plan personal, cât si profesional.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro