Astăzi este prăznuit Sfântul Apostol Matia.

Biserica Ortodoxă îl prăznuiește în fiecare an, pe data de 9 august, pe Sfântul Apostol Matia, cunoscut în tradiția pentru credința de neclintit, chiar și atunci când a fost supus torturii, din ordinul împăratului. 

Cine a fost Sfântul Apostol Matia

Sfântul Apostol Matia s-a născut într-o familie creștină din Betleem. Sfântul prăznuit astăzi a făcut parte din seminția lui Iuda și a fost ucenic al Simeon. Se spune că mereu și-a dorit să facă fapte bune, iar atunci când i-a fost trimis harul lui Dumnezeu, a decis să își dedice toată viața credinței.

Sfântul Apostol Matia se numără printre cei 12 apostoli chemați, după ce a avut loc Învierea și Înălțarea la Cer. Tradiția spune că acest sfânt l-a înlocuit pe Iuda, iar ulterior a primit Duhul Sfânt în limbi de foc. În ziua de Rusalii, Sfântul Apostol Matia a fost cel care a dus mai departe cuvântul lui Dumnezeu și minunile sale.

După ce creștinismul s-a răspândit, Sfântul Apostol Matia a fost trimis în Etiopia, locul unde a îndurat mari chinuri. În ciuda lucrurilor la care a fost supus, sfântul prăznuit astăzi nu a renunțat la credința sa.

Astăzi, mai sunt pomeniți și:

  • Cei cece sfinți mucenici, care au recunoscut icoana Mântuitorului: Iulian, Marchian, Ioan, Iacov, Alexie, Dimitrie, Fotie, Petru, Leontie și Maria Patrichia;
  • Pătimirea Sfântului Antonin; Cuviosul Psoe;
  • Aflarea icoanei nefăcute de mână din Camoliane;
  • Sfântului Gherman din Alaska.
Calendar ortodox, marți, 9 august. Ce sfânt este pomenit astăzi
doxologia.ro

Rugăciunea către sfântul prăznuit astăzi

Troparul Sfântului Apostol Matia
Glasul al 3-lea

Sfinte Apostole Matia, roagă pe milostivul Dumnezeu, ca să dăruiască iertare de greșeli sufletelor noastre.

Condacul Sfântului Apostol Matia
Glasul al 4-lea

Arătatu-Te-ai astăzi lumii și lumina Ta, Doamne, s-a însemnat peste noi, care cu cunoștință Te lăudăm. Venit-ai și Te-ai arătat, Lumina cea neapropiată.

Ca un soare cu raze luminoase, în toată lumea ieșind vestirea ta, a luminat Biserica păgânilor cu darul, purtătorule de minuni, Sfinte Matia, Apostole.

Distribuie

21 de ani, studentă la Facultatea de Comunicare și Relații Publice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative. Pasiunea pentru scris, curajul și dorința de a fi mereu conectată la actualitate au determinat-o să aleagă acest drum. Scopul ei este să profeseze în domeniul pe care l-a ales din băncile școlii. Își dorește să se promoveze și să se adapteze la schimbările presei.