Iată ce sfânt este pomenit marți în Calendarul Ortodox.

Sfântul Sfințit Mucenic Teodot, Episcopul Ancirei este prăznuit la data de 7 iunie în calendarul ortodox. Sfântul Mucenic Teodot este între sfinții zilei pomeniți de credincioșii ortodocși, potrivit Calendarului ortodox 2022, pentru data de 7 iunie.

1. Cine a fost Sfântul Sfințit Mucenic Teodot și Episcopul Ancirei

Sfântul Sfințit Mucenic Teodot, Episcopul Ancirei a fost hangiu din timpul persecuțiilor din vremea împăraților Diocleția și Maximian. Deși era căsătorit când l-a cunoscut pe Hristos a început lupta cu poftele trupești supunându-și trupul duhului. Acesta a sporit în fapte bune așa că a început să fie altora învățător al curățeniei și înțelepciunii.

În hanul lui își găseau adăpost mulți prigoniți pe care îi ajuta nu numai cu hrană lumească ci și cu hrană spirituală încât hanul său ajunsese mai degrabă biserică. El aduce mulți elini și evrei la adevărata credință folosind numai cuvântul adevărului.

Hristos îi dăduse și darul tămăduirii așa că mulți oameni suferinzi și-au găsit la el alinarea prin punerea mâinilor și prin rugăciune, iar prin cuvânt duhovnicesc vindeca rănile sufletului celor ce căutau alinare.

Sursa: Social Media

Acesta se mai îndeletnicea și cu îngroparea în secret și cu cinstea cuvenită a trupurilor martirilor lui Hristos uciși de autoritatea romană și lăsate în batjocură să putrezească și să fie mâncate de animale sălbatice.

Pe când a salvat trupurile celor șapte fecioare – cele martirizate împreună cu sfânta Tecusa și care sunt prăznuite la 18 mai –  nu a putut să o facă singur și a luat cu el ajutoare. Unul din cei care i-a ajutat atunci a fost prins de către romani și dovedit că este creștin. Crezând că va scăpa mai ușor a spus tot ce știa despre Sfântul Teodot, iar acesta și-a primit coroana muceniciei după multe chinuri.

2. Troparul Sfântului Sfinţit Mucenic Teodot, Episcopul Ancirei, glasul al 4-lea:

„Şi părtaş obiceiurilor şi următor scaunelor apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învăţând şi cu credinţa răbdând până la sânge Sfinţite Mucenice Teodot, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.”

3. Lista sfinților pomeniți la data de 7 iunie

  • Sfânta Muceniță Zenaida, făcătoarea de minuni;
  • Sfintele femei Esia și Sosana;
  • Sfântul Mucenic Licarion;
  • Sfinții Mucenici Tarasie și Ioan;
  • Sfântul Cuvios Stefan;
  • Sfântul Cuvios Antim;
  • Sfânta Sebastiana;
  • Sfânta Muceniță Potamiani;
  • Sfântul Cuvios Daniel de la Sketis (Egipt).
Distribuie

Sunt o persoană liniștită, sociabilă și ambițioasă. Îmi place ideea de a livra informații necunoscătorilor, ador să ascult poveștile oamenilor și să ofer ajutor atunci când mi se cere.