Află ce sfânt este cinstit astăzi de BOR.

În această zi de 5 iulie, Biserica Ortodoxă Română îl pomenește pe Sfântul Cuvios Atanasie Atonitul. Sfântul s-a născut într-o familie de părin ți credincioși în Trapezunt. În momentul ăn care a fost botezat i s-a pus numele de Avramie, însă, de mic copil a rămas fără părinți, fiind ai apoi crescut de către o monahie.

Sfântul Atanasie a trăit o bună parte a vieții sale într-o mănăstire din Kyminas. După ce a plecat din mănăstire a căutat un loc însingurat, iar așa a ajuns pe Muntele Athos. Având ajutorul împăratului Nicifor Foca, Sfântiș a construit o biserică în cinstea Maicii Domnului, dar și chilii și case pentru călugări. Sfântul Atanasie a stabilit în mănăstire o rânduială de viaţă cenobitică (viaţă de obşte), având drept model de inspirație vechile mănăstiri din Palestina.

Sfântul Atanasie și-a pierdut viața sub dărâmături, altături de alți șase frați.

Sursa: Ziarul Lumina

Troparul Sfântului Cuvios Atanasie Athonitul

 Glasul al 3-leaDe viaţa ta cea în trup s-au minunat cetele îngereşti, cum, cu trupul, la luptele cele nevăzute ai ieşit, pururea mărite şi ai rănit cetele demonice. Pentru care, Sfinte Atanasie, Hristos ţi-a răsplătit cu bogate daruri. Drept aceea, părinte, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să se mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Cuvios Atanasie Athonitul

 Glasul al 3-leaApărătoare Doamnă, pentru biruinţa, mulţumiri, izbăvindu-ne din nevoi, aducem ţie, Născătoare de Dumnezeu, noi, robii tăi. Ci, ca ceea ce ai stăpânire nebiruită, slobozeşte-ne din toate nevoile, ca să strigăm ţie: Bucură-te, Mireasă, pururea Fecioară!Ca spre un văzător al fiinţelor fără de trup şi ca spre un tâlcuitor cu adevărat, strigă către tine turma ta, de Dumnezeu grăitorule: nu înceta a te ruga pentru robii tăi, ca să fie izbăviţi de ispite şi de primejdii cei ce îţi cântă: bucură-te, Părinte Atanasie.

Tot în această zi mai sunt pomeniți:

Sfântul Cuvios Lampadie;

Sfântul Mucenic Vasile şi cei împreună cu dânsul, 70 de mucenici;

Sfântul Mucenic Ciprian

Distribuie

Sunt Sebastian și încă de mic visam să învăț tainele jurnalismului și ale televiziunii. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, iar acum, zic eu, sunt pregătit să vă aduc cele mai prospete știri din domenii diverse.