În această zi sunt prăznuiți Sfinții Doctori fără de Arginți, Chir și Ioan.

Sfinții Doctori fără de Arginți, Chir și Ioan, sunt doi sfinți cinstiți în Biserica Ortodoxă. Ei au trăit în secolul al VI-lea și au fost numiți „Doctori fără de Arginți” deoarece au refuzat să își vândă cunoștințele și învățăturile lor pentru a obține avantaje materiale.

Sfântul Chir a trăit în secolul al VI-lea în Egipt, unde a devenit un mare călugăr și teolog. El a studiat Scriptura și a scris mai multe lucrări despre viața spirituală și despre importanța fricii de Dumnezeu. În aceste lucrări, Sfântul Chir a argumentat că frica de Dumnezeu este un element esențial al vieții spirituale, și că aceasta poate fi cultivată prin rugăciune și meditație.

Sfinții Doctori fără de Arginți, Chir și Ioan

Sursa: Doxologia

Sfântul Ioan a trăit în aceeași perioadă ca Sfântul Chir, în Egipt, și a devenit, de asemenea, un călugăr și teolog renumit. El a scris mai multe lucrări despre viața spirituală și despre importanța ascetismului. Sfântul Ioan a argumentat că ascetismul este un instrument important pentru ajutorul creștinilor să își dezvolte viața spirituală și să își îmbunătățească relația cu Dumnezeu.

Troparul Sfinților Mucenici doctori fără de arginți Chir și Ioan și al celor împreună cu dânșii

Glasul al 5-lea

Sălășluindu-se darul Treimii în inimile voastre cele curate, Preafericiților Chir și Ioan, v-ați arătat înfricoșători izgonitori ai duhurilor celor necurate; și ați fost tămăduitori ai neputințelor, nu numai ai celor descoperite, ci și ai celor ascunse. Drept aceea, îndrăzneală având către Dumnezeu Cel Iubitor de oameni, prin rugăciunile voastre, cele neîncetate, tămăduiți patimile noastre.

Condacul Sfinților Mucenici doctori fără de arginți Chir și Ioan și al celor împreună cu dânșii

Glasul al 3-lea

Fecioara astăzi pre Cel mai presus de ființă naște, iar pământul peștera Celui neapropiat aduce. Îngerii cu păstorii slavoslovesc, iar magii cu steaua călătoresc. Că pentru noi s-a născut prunc tânăr, Dumnezeu cel mai înainte de veci.

Din Dumnezeiescul har primind, sfinților, dar de minuni, faceți minuni neîncetat, tăind toate patimile noastre cu meșteșugul tămăduitor cel nevăzut, de Dumnezeu Înțelepțite Chir, cu Sfântul Ioan cel pururea mărit. Că voi sunteți Dumnezeiești doctori.

Share.

Sunt Sebastian și încă de mic visam să învăț tainele jurnalismului și ale televiziunii. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, iar acum, zic eu, sunt pregătit să vă aduc cele mai prospete știri din domenii diverse.