Astăzi, 3 mai, Biserica Ortodoxă prăznuiește un mare sfânt. Acesta a fost stareț la Mănăstirea Cernica și la Schitul Lainici.
Cine este Sfântul Cuvios Irodion de la Lainici
Sfântul Irodion s-a născut în anul 1821, în București, primind la botez numele de Ioan. La 20 de ani, intră ca frate la Mănăstirea Cernica și primește titlul de călugăr pe 3 decembrie 1846, sub numele de Irodion.
Patru ani mai târziu, în toamna lui 1850 starețul său, Calinic este hirotonit episcop la Râmnicu Vâlcea și îl va lua pe Irodion cu sine. În 1854 devine stareț la schitul Lainici, ocupând funcția timp de aproape 41 de ani, având și câteva întreruperi, între 1854 și 1900.
După decesul lui Calinic, Irodion devine din ucenic un duhovnic al Sfântului Calinic. Acesta a trecut la cele sfinte pe data pe 3 mai 1900.
S-au făcut minuni la mormântul Cuviosului Irodion
La distanță de șapte ani de la moartea sa, starețul Teodosie Popescu cere blagoslovenia Episcopului Râmnicului pentru a-l dezgropa. După această fapta, are loc slujba înmormântării și este pus înapoi.
Multe minuni se făceau la mormântul Părintelui Irodion. Se vindecau cei demonizați și se puteau alunga duhurile necurate.
În 1930, Părintele Visarion Toia dezgroapă din nou, moaștele. Este considerată cea de-a doua aflare a moaștelor Cuviosului Irodion. Ele s-au pus într-un sicriu mai mic și au fost îngropate la o adâncime de 2,5 metri. Peste ele s-a pus pământ normal, dar și alte moaște deasupra, pentru a-i deruta pe căutătorii pe sfintele moaște.
Această fapta a făcut-o în mod tainic și nu mulți au știut cele întâmplate. Următorul stareț, Calinic Caravan nu știa acest lucru. Părintele Caliopie care a slujit între 1975 și 1985 a făcut săpături pentru a dezgropa sfintele moaște. Acesta, neștiind ce a făcut Părintele Visarion, a săpat doar la 2 metri adâncime, a luat moaștele puse la deruta de preot și a astupat groapa. Sfintele moaște ale lui Irodion rămânând în groapă la distanța de 2,5 metri.