Creștinii ortodoxi nu trebuie să uite cinstirea acestui mare martir.
Biserica Ortodoxă îl sărbătorește pe Sfântul Marcu Evanghelistul în fiecare an pe 25 aprilie. Sfântul Apostol și Evanghelist Marcu, cunoscut și sub numele de Ioan Marcu, a fost unul dintre cei șaptezeci de apostoli și a fost și nepotul Sfântului Barnaba.
S-a născut la Ierusalim. Casa mamei sale Maria se învecina cu Grădina Ghetsimani. După cum relatează Tradiția Bisericii, în noaptea în care Hristos a fost trădat, El L-a urmat, învelit doar într-o pânză de in. A fost prins de soldați și a fugit gol, lăsând pânza în urmă (Marcu 14:51-52). După Înălțarea Domnului, casa mamei sale Maria a devenit un loc unde se adunau creștinii și un loc de găzduire pentru unii dintre Apostoli (Fapte 12:12).
1.Cine a fost Sfântul Marcu
Sfântul Marcu a fost un însoțitor foarte apropiat al apostolilor Petru și Pavel (29 iunie) și lui Barnaba. Sfântul Marcu a fost la Seleucia cu Pavel și Barnaba. Iar de acolo a pornit spre insula Cipru și a străbătut-o toată de la răsărit la apus. În orașul Pafos, Sfântul Marcu a fost martor la orbirea vrăjitorului Elima de către Sfântul Pavel.
După ce a lucrat cu Apostolul Pavel, Sfântul Marcu s-a întors la Ierusalim. Iar apoi a plecat la Roma cu Apostolul Petru. De acolo, a pornit în Egipt, unde a înființat o Biserică locală.
Sfântul Marcu l-a întâlnit pe Sfântul Pavel în Antiohia. De acolo a plecat cu Sfântul Barnaba în Cipru, iar apoi a plecat din nou în Egipt. Unde el și Sfântul Petru au întemeiat multe biserici. Apoi s-a dus în Babilon. Din această cetate Apostolul Petru a trimis o Epistolă către creștinii din Asia Mică, în care îl numește pe Sfântul Marcu fiul său (1 Petru 5, 13).
Când apostolul Pavel a venit în lanțuri la Roma, Sfântul Marcu se afla la Efes, unde Sfântul Timotei era episcop. Sfântul Marcu a mers cu el la Roma. Acolo și-a scris și Sfânta Evanghelie.
2.Călătoriile sale
De la Roma Sfântul Marcu a călătorit în Egipt. În Alexandria a înființat o școală creștină, care mai târziu a dat naștere unor Părinți și învățători ai Bisericii atât de faimoși, precum Clement din Alexandria, Sfântul Dionisie din Alexandria (5 octombrie), Sfântul Grigorie Thaumatourgos (5 noiembrie) și alții. Zelos pentru slujbele Bisericii, Sfântul Marcu a compus o Liturghie pentru creștinii din Alexandria.
Sfântul Marcu a predicat Evanghelia în regiunile interioare ale Africii și a fost în Libia la Nektopolis
În timpul acestor călătorii, Sfântul Marcu a fost inspirat de Duhul Sfânt să meargă din nou la Alexandria și să se confrunte cu păgânii. Acolo a vizitat casa lui Anania și și-a vindecat mâna schilodă. Demnitarul l-a primit cu bucurie, i-a ascultat cuvintele și a primit Botezul.
După exemplul lui Anania, au fost botezați și mulți dintre locuitorii acelei părți a orașului în care locuia. Acest lucru a stârnit vrăjmășia păgânilor și au vrut să-l omoare pe Sfântul Marcu. Aflând despre aceasta, Sfântul Marcu l-a făcut pe Anania episcop, iar cei trei creștini Malchos, Sabinos și Kerdinos au fost hirotoniți presbiteri pentru a oferi bisericii conducere după moartea sa.
3.Păgânii și Sfântul Marcu
Păgânii l-au prins pe Sfântul Marcu când slujea Liturghia. L-au bătut, l-au târât pe străzi și l-au aruncat în închisoare. Acolo Sfântului Marcu i s-a dat o viziune a Domnului Isus Hristos, Care l-a întărit înaintea suferințelor sale. A doua zi, mulțimea furioasă l-a târât din nou pe sfântul pe străzi până în sala de judecată, dar pe drum Sfântul Marcu a murit spunând: „În mâinile Tale, Doamne, încredințez duhul meu”.
Păgânii au vrut să ardă trupul sfântului, dar când au aprins focul, totul s-a întunecat, s-a prăbușit tunetul și a avut loc un cutremur. Păgânii au fugit îngroziți, iar creștinii au luat trupul Sfântului Marcu și l-au îngropat într-o criptă de piatră. Aceasta a fost pe 4 aprilie 63. Biserica își sărbătorește memoria pe 25 aprilie.
În anul 310, peste moaștele Sfântului Marcu a fost construită o biserică. În 820, când arabii musulmani și-au stabilit stăpânirea în Egipt și au asuprit Biserica creștină, moaștele Sfântului Marcu au fost transferate la Veneția și așezate în biserica numită pentru el.
Sfântul Marcu și-a scris Evanghelia pentru creștinii neamuri, subliniind cuvintele și faptele Mântuitorului care dezvăluie Puterea Sa divină. Multe aspecte ale relatării sale pot fi explicate prin apropierea lui de Sfântul Petru. Scriitorii antici spun că Evanghelia după Marcu este o înregistrare concisă a predicării Sfântului Petru.
Una dintre temele teologice centrale din Evanghelia Sfântului Marcu este puterea lui Dumnezeu de a realiza ceea ce este uman imposibil. Apostolii au făcut minuni remarcabile cu Hristos și Duhul Sfânt lucrând prin ei. Ucenicilor lui li s-a spus să meargă în lume și să propovăduiască Evanghelia tuturor creaturilor, și asta au făcut.