Astăzi sunt prăznuiți Sfinții Mucenici Chir și Ioan.

Biserica Ortodoxă îi prăznuiește în fiecare an, pe data de 28 iunie pe Sfinții Mucenici Chir și Ioan, cunoscuți drept doctorii fără de arginți. Tot în această zi, creștinii ortodocși cinstesc Icoana Maicii Domnului cu trei mâini, despre care se spune că este făcătoare de minuni. 

Cine au fost Sfinții Mucenici Chir și Ioan

Sfinții Chir și Ioan au rămas în tradiția creștină prin milostenia și grija arătată față de cei aflați în nevoie. Se spune că acești doi sfinți au vindecat toți oamenii bolnavi care le cereau ajutorul, fără a aștepta în schimb vreo răsplată. Tradiția creștină menționează și faptul că niciun om aflat în nevoie nu s-a întors fără a găsi leac bolilor.

De altfel, se mai spune că Sfinții Mucenici Chir și Ioan se ocupau și de îngrijirea sufletelor celor care au căzut în păcat și au făcut cunoscut credința în Dumnezeu.

Biserica Ortodoxă îi mai sărbătorește la această dată și pe:

  • Sfântul Mucenic Papia
  • Sfântul Mucenic Macedonie
  • Sfântul Cuvios Ulchian
  • SfântulPavel, doctorul
  • Sfântul Moise cel depărtat din lume
  • Sfântul Donag, episcopul Libiei
  • Sfinții șaptezeci de mucenici din Schitopolis
  • Sfinții trei mucenici din Galatia
  • Sfântul Cuvios Magnu
doxologia.ro

Rugăciunea către Sfinții Mucenici Chir și Ioan

„Sfinților Mucenici și Doctori fără de arginți, făcătorilor de minuni Chir și Ioan, cei ce, călăuziți de Duhul Sfânt, ați lepădat toată grija pământească şi ați slujit Împăratului ceresc spre viaţa cea nemuritoare, primiți această puţină rugăciune a noastră!

Nu suntem vrednici să mulţumim pentru binefacerile voastre. Nu avem sârguinţă care să ne apropie de dragostea lui Dumnezeu şi nici fapte bune către aproapele nostru, care să ne aducă îndurare. Dar, ştiindu-vă grabnic apărători ai creştinilor, către voi îndrăznind, cerem cu stăruinţă:

Vindecați rănile sufletelor și ale trupurilor noastre, Sfinților, că greu pătimim. Izbăviți-ne de ispitele şi de primejdiile cu care vrăjmaşul ne îngrozeşte.

Rugați-vă Stăpânului tuturor să ne ierte păcatele şi să ne dăruiască luminare minţii și inimii noastre, călăuzire la ceas de nedumerire, sprijin în lucrarea faptelor bune, spor în credinţă, pace, sănătate şi ajutor în toate cele bune, pentru ca, prin mijlocirile voastre, să ne facem vrednici Împărăţiei cerurilor, slăvind pe Treimea Cea nedespărţită în vecii vecilor”

Distribuie

21 de ani, studentă la Facultatea de Comunicare și Relații Publice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative. Pasiunea pentru scris, curajul și dorința de a fi mereu conectată la actualitate au determinat-o să aleagă acest drum. Scopul ei este să profeseze în domeniul pe care l-a ales din băncile școlii. Își dorește să se promoveze și să se adapteze la schimbările presei.