Sfântul Mucenic Calistrat era originar din Cartagina. Tatăl sfântului era creștin și și-a crescut fiul în credință și evlavie. La fel ca și tatăl său, Sfântul Calistrat a devenit soldat și a excelat printre camarazii săi militari păgâni prin buna purtare.

CITEȘTE ȘI – Sfântul la care trebuie să te rogi pentru a-ți îndeplini dorințele imposibile. Rostește rugăciunea, iar efectele nu vor întârzia să apară

Viața Sfântul Mucenic Calistrat

Sursa: Doxologia

Noaptea, când toată lumea dormea, de obicei stătea treaz la rugăciune. Odată, un soldat care dormea ​​în apropiere l-a auzit pe Sfântul Calistrat invocând Numele Domnului Iisus Hristos, iar acesta a raportat acest lucru comandantului militar, care la rândul său l-a chemat pe Sfântul Calistrat, l-a interogat și a vrut să-l facă să ofere jertfe idolilor. Sfântul a refuzat să facă acest lucru, așa că, comandantul militar a poruncit ca Sfântul să fie bătut. Apoi, acoperit de răni, Sfântul a fost târât peste pietre ascuțite.

Sfântul a fost cusut într-un sac de piele și înecat în mare. Din mila lui Dumnezeu însă, sacul a lovit o stâncă ascuțită și a fost rupt. Sfântul Calistrat a ajuns nevătămat pe uscat, purtat de delfini. Văzând o astfel de minune, patruzeci și nouă de soldați au ajuns să creadă în Hristos. Atunci comandantul militar l-a aruncat în închisoare pe Sfântul Calistrat și pe soldații credincioși. Înainte de aceasta, toți au fost supuși la nenumărate biciuiri.

În închisoare, Sfântul Calistat a continuat să propovăduiască Cuvântul lui Dumnezeu soldaților. Chemați din nou în fața comandantului militar, suferinzii și-au mărturisit ferm credința în Hristos, după care au fost legați de mâini și de picioare și aruncați în adâncul unui mare lac în spatele unui baraj. Dar acolo legăturile lor s-au rupt și cu chipuri strălucitoare sfinții mucenici au stat în apă, bucurându-se de Botezul lor, care coincidea cu actul martiriului.

Peste capetele lor au apărut coroane frumoase și strălucitoare. Noaptea martirii au fost tăiați în bucăți cu săbiile din ordinul comandantului militar. Sfintele lor moaște au fost îngropate de cei 135 de soldați care au rămas în viață. Mai târziu, pe locul suferințelor lor s-a construit o biserică, așa cum prevestise Sfântul Calistrat.