În această zi este prăznuită Sfânta Cuvioasă Xenia Romana.

Sfânta Cuvioasă Xenia Romana, cunoscută și sub numele de Xenia de la Râmnic, a trăit în secolul al XIX-lea în România. După ce a pierdut soțul și copiii la o vârstă fragedă, ea a ales să devină monahie și să trăiască o viață de rugăciune și pocăință.

Sfânta Xenia a trăit în Râmnicu Sărat, un oraș din sud-estul României. A început să se dedice vieții monahale în anii 1860. Ea a locuit într-o mică chilie din apropierea Mănăstirii Sfântul Ioan Râmnicul, unde a petrecut majoritatea timpului său în rugăciune și post. Sfânta Xenia a avut o viață foarte simplă, iar singurul ei obiect a fost Biblia.

Sfânta Cuvioasă Xenia Romana. Viața pe scurt

Sursa: Social media

Sfânta Xenia a devenit cunoscută pentru puterea ei de rugăciune și pentru harul ei de a ajuta oamenii. Mulți au venit la ea pentru ajutor spiritual și pentru a cere sfaturi. Ea a avut un puternic simț al păcii și al iubirii față de toți oamenii. Indiferent de religia sau de originea lor.

În timpul vieții sale, Sfânta Xenia a avut viziuni și a făcut minuni. Una dintre acestea a fost când a vindecat o femeie bolnavă care suferea de o boală incurabilă. Mulți oameni au venit la ea pentru a-i cere ajutorul. Au fost mântuiți de bolile lor.

După moartea Sfintei Xenia, ea a continuat să fie venerată de către credincioși și a devenit un simbol al speranței și al credinței . În anul 1992, Biserica Ortodoxă Română a proclamat-o sfântă, iar în prezent, ea este venerată ca protector al Râmnicului și al întregii țări.

Troparul Sfintei Cuvioase Xenia

Glasul al 8-lea

Întru tine, maică, cu osârdie s-a mântuit cel după chip; că, luând crucea, ai urmat lui Hristos; și lucrând, ai învățat să nu se uite la trup, căci este trecător; ci, să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta și cu îngerii împreună se bucură, Preacuvioasă Maică Xenia, duhul tău.

Condacul Sfintei Cuvioase Xenia

Glasul al 2-lea 

Cu curgerea sângelui tău adăpându-se Biserica lui Hristos, odrăslește din Dumnezeiasca sămânță dogma pe care o avem de la părinți, cuvioase.

Pomenirea ta cea minunată, Sfântă Preacuvioasă Xenia, săvârșind-o noi, cei ce te cinstim pe tine cu dragoste, lăudăm pe Hristos, Cel Ce ți-a dat ție întru toate putere de tămăduire; pe Acela totdeauna roagă-L pentru noi toți.

Share.

Sunt Sebastian și încă de mic visam să învăț tainele jurnalismului și ale televiziunii. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, iar acum, zic eu, sunt pregătit să vă aduc cele mai prospete știri din domenii diverse.