Biserica Ortodoxă îl prăznuiește în fiecare an, pe data de 23 august, pe Sfântul Mucenic Lup, despre care tradiția că a luptat cu zeii pentru a apăra credința și a refuzat să se închine lor.
Cine a fost Sfântul Mucenic Lup
Sfântul Mucenic Lup s-a născut într-o familie creștină. Îi devine slujitor lui Dimitrie, Izvorâtorul de Mir și a fost lângă acesta, atunci când a murit, ducând mai departe credința. Se spune că după moartea Sfântului Dimitrie, a continuat să facă minuni și să îi ajute pe cei nevoiași.
Sfântul Mucenic Lup a rămas în tradiția ca unul dintre cei care a luptat pentru credință și a refuzat să se închine la zei. Atunci când împăratul află că el nu se supune, îndură chinuri cumplite, moment în care își primește botezul. Tot atunci, Sfântul Mucenic Lup este trecut la stadiul de martir.
Astăzi, mai sunt pomeniți și:
- Sfântul Mucenic Irineu, episcopul Sirmiului;
- Sfântul Mucenic Irineu, episcopul Lugdunumului (Lyon);
- Cuviosul Calinic, patriarhul Constantinopolului;
- Cei 38 de Sfinți Mucenici din Tracia.
Troparul Sfântului Mucenic Lup, glasul al 4-lea:
Mucenicul Tău, Doamne, Lup, întru nevoinţa sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.
Cântarea 1, glasul al 4-lea. Irmos: Pe voievozii cei tari…
Stih: Sfinte Mucenice Lup, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Luminându-te pururea de strălucirile cele neînserate şi stând înaintea luminii celei dumnezeieşti, luminează sufletul meu al celui ce laud pomenirea ta cea strălucită şi purtătoare de lumină, ostaşule al lui Hristos, viteazule pătimitor.
Stih: Sfinte Mucenice Lup, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Intrând în vitejeştile lupte ale mucenicilor, ai mărturisit pe Dumnezeu, cum că S-a arătat pe pământ şi firea omenească a îndumnezeit-o, prea înţelepte; şi pe idoli i-ai pierdut prin puterea Duhului.