În această zi este sărbătorită Întâmpinarea Domnului.

Întâmpinarea Domnului este sărbătorită la 40 de zile de la nașterea lui Iisus Hristos, în 2 februarie în calendarul creștin ortodox. Este o sărbătoare importantă, care marchează prezentarea lui Iisus în Templu de către Maria și Iosif.

Potrivit tradiției biblice, după nașterea lui Iisus, Maria și Iosif au respectat obiceiul evreiesc de a-l prezenta în Templu, unde a fost binecuvântat de preotul Simeon și profetesa Ana. Simeon a binecuvântat-o pe Maria și l-a ținut pe pruncul Iisus în brațe, spunând:

„Acum slobozește pe robul Tău, Stăpâne, după cuvântul Tău, în pace, că văzură ochii mei mântuirea Ta, pe care ai gătit-o înaintea feței tuturor popoarelor, lumină spre descoperirea neamurilor și slavă poporului Tău Israel”

Sursa: Doxologia

În cultura creștină, această sărbătoare este considerată o mărturie a prezenței lui Iisus ca Fiul lui Dumnezeu. De asemenea, este considerat un semn al împlinirii profețiilor din Vechiul Testament. De asemenea, Întâmpinarea Domnului este privită ca o manifestare a iubirii și devotamentului lui Maria și Iosif pentru Iisus și datoriei lor față de legea evreiască.

În ritul creștin ortodox, Întâmpinarea Domnului este sărbătorită cu slujbe religioase în biserici, procesiuni și liturghii speciale. De asemenea, un obicei traditional este să se aprindă lumânări în memoria lui Simeon și a Anei.

Rugăciunea către Domnul nostru Iisus Hristos

Doamne, Iisuse Hristoase, Fiule, Unule Născut și Cuvântul lui Dumnezeu, Care mai înainte ai fost văzut de prooroci ca prin oglindă, în ghicitură, și mai pe urmă în aceste zile, Te-ai arătat ca prunc, purtat în brațele dreptului Simeon pentru mântuirea tuturor celor din Adam!

Cât de proslăvită și de prealuminată este aducerea Ta în brațele Născătoarei de Dumnezeu în biserica Domnului, și întâmpinarea Ta de către bătrânul Simeon. Astăzi cerurile se veselesc, și pământul se bucură de venirea

Ta, Dumnezeule, de venirea Dumnezeului și Împăratului nostru.

De demult Moise s-a urcat în munte ca să vadă slava Ta, dar nu a putut să-Ți vadă fața Ta, pentru că i-ai arătat doar spatele.

În această zi prealuminoasă a întâmpinării Tale, Tu Te-ai arătat pe Tine Om, strălucind de nespusa lumină dumnezeiască, ca împreună cu Simeon să Te vedem față către față, să Te pipăim cu mâinile și să Te primim în brațele noastre, ca să Te cunoaștem pe Tine ca Dumnezeu venit în trup.

Pentru aceasta, proslăvim nespusa coborâre a Ta, și marea Ta iubire de oameni, că prin venirea Ta ai dăruit acum bucurie cerească neamului omenesc căzut de demult în păcat.

Iar pe noi pe toți, care prăznuim Dumnezeiasca ta întâmpinare, învrednicește-ne să Te întâmpinăm pe Tine cu candelele credinței, să privim cu ochii credinței dumnezeiasca Ta față, să te purtăm în inimi, în toate zilele, ca să ne fii nouă Dumnezeu, și noi să fim poporul Tău.

Slavă milosârdiei Tale, slavă împărăției Tale, slavă purtării Tale de grijă, Unule Iubitorule de oameni, că a Ta este împărăția și puterea și slava, împreună cu Cel fără de început al Tău Părinte, și cu Preasfântul și Bunul și de viață făcătorul Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!

Share.

Sunt Sebastian și încă de mic visam să învăț tainele jurnalismului și ale televiziunii. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, iar acum, zic eu, sunt pregătit să vă aduc cele mai prospete știri din domenii diverse.