Reclamă

Astăzi, 13 aprilie 2022, toți ortodocșii din România îi pomenesc pe Sfântul Mucenic Artemon, unul dintre cele mai importante figuri ale creștinismului din toate timpurile. 

Sfântul Sfințit Mucenic Artemon a trăit pe vremea domniei împăratului Dioclețian (284-305), fiind preot în orașul Laodiceea (Asia Mică – Turcia). El a slujit Biserica lui Hristos ca citeț timp de 16 ani, ca diacon timp de 28 de ani, iar ca preot 33 de ani.

1. Sfântul Mucenic Artemon a făcut adevărate minuni

Așadar, atunci când persecuțiile împotriva creștinilor au început, Artemon era bătrân. El a fost prins și dus la templul zeului Esculap, pentru a jertfi acestei zeități. Păgânii ce se aflau în templu au eliberat mulți șerpi veninoși pentru a-l ucide.

În acel moment, Artemon s-a însemnat cu semnul Sfintei Cruci și a suflat asupra șerpilor, omorându-i pe toți. După înfăptuirea acestei minuni, Vitalis, mai marele preot al zeității păgâne Esculap, a îngenuncheat și s-a botezat împreună cu toți slujitorii din templul idolului Esculap, majoritatea dintre ei ajungând preoți creștini. Vitalis a ajuns episcop în Palestina.

Dar aceasta nu a fost singura minune înfăptuită de către Sfântul Artemon. Guvernatorul Patrichie l-a întemnițat și a poruncit să fie aruncat într-un vas cu smoală fierbinte. Dar când dregătorul a inspectat vasul, a căzut în smoală și a murit.

Cei care au asistat s-au înspăimântat și au fugit, iar sfântul s-a rugat și din locul acela a izvorât apă. Văzând această minune, mulți s-au botezat. După mai mulți ani, Sfântul Artemon a fost ucis de păgâni în anul 303, scrie site-ul crestin ortodox. 

2. Troparul Sfântului Mucenic Artemon

„Mucenicul Tău Doamne Artemon, întru nevoință să, cununa nestricăciunii a dobândit de la Ține, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta pe chinuitori a învins; zdrobit-a și ale demonilor neputincioasele îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui mantuieste sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.”

Calendar ortodox, marți, 13 aprilie 2022. Toți românii trebuie să știe povestea sfântului pomenit astăzi
arhivă

3. Tot astăzi, facem pomenirea:

– Sfântului Mucenic Dimitrie Peloponisiu;

– Sfinților muceniri Maxim, Cvintilian și Dada;

– Sfântului mucenic Elefterie Persul;

– Sfântului mucenic Teodosie;

– Sfântului mucenic Zoil;

Mâine, 14 aprilie, facem pomenirea Sfântului Ierarh Pahomie de la Gledin.


Reclamă

Share.

Jurnalist cu peste 14 ani de experiență în presa online, cât și în cea scrisă. Și-a început cariera la Acasa.ro în 2007, urmând ca un an mai târziu să lucreze la Prosport. Între 2009 și 2012 a făcut parte din echipa de Sport a cotidianului Adevărul. În ultimii trei ani a lucrat CANCAN.RO, Evenimentul Zilei și Jurnalul în departamentul Eveniment, unde a scris pe social, justiție și sănătate. A absolvit Facultatea de Istorie în 2006. Din copilărie și-a dorit să fie jurnalist sportive, avându-l ca exemplu pe Cristian Țopescu.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro