Reclamă

Sfântul Polieuct a fost primul care a fost martirizat pentru Hristos în orașul armean Melitene. A fost soldat în timpul domniei împăratului Decius (249-251), iar mai târziu a suferit martiriul în timpul domniei lui Valerian (253-259). A fost prieten cu Nearh, un camarad de luptă și un creștin convins. Polieuct, însă, deși a dus o viață virtuoasă, a rămas păgân.

Când a început persecuția împotriva creștinilor, Nearh i-a spus lui Polieuct: „Prietene, în curând vom fi despărțiți, pentru că mă vor duce la tortură, iar tu, din păcate, vei renunța la prietenia ta cu mine”. Polieuct i-a spus că l-a văzut pe Hristos în vis.

Sfântul Polieuct. Viața

Sursa: Doxologia

Mântuitorul i-a luat mantia militară murdară de pe el și l-a îmbrăcat într-o haină strălucitoare. „Acum”, a spus el, „sunt pregătit să îl slujesc pe Domnul Iisus Hristos”.

Sfântul Polieuct s-a dus în piața orașului și a rupt edictul lui Decius care cerea ca toată lumea să se închine la idoli. Câteva momente mai târziu, a întâlnit o procesiune care purta doisprezece idoli pe străzile orașului. Zdrobind idolii la pământ, i-a călcat în picioare.

Socrul său, magistratul Felix, care era responsabil cu aplicarea edictului imperial, a fost îngrozit de ceea ce făcuse Sfântul Polieuct și l-a sfătuit să se supună edictului imperial. Polieuct i-a spus că trebuie să ascultăm de Dumnezeu mai degrabă decât de oameni. Felix a declarat că Polieuct trebuie să moară pentru asta. „Du-te atunci, ia-ți rămas bun de la soția și copiii tăi”, a spus el. Paulina a plâns și și-a îndemnat soțul să renunțe la Hristos. Felix a plâns și el, dar Sfântul Polieuct a rămas neclintit în hotărârea sa de a suferi pentru Hristos.

Aplecându-și capul sub sabia călăului, a fost botezat cu propriul sânge. În timpul domniei Sfântului Constantin cel Mare, când Biserica lui Hristos a triumfat în tot Imperiul Roman, a fost construită o biserică la Melitene în cinstea Sfântului Polieuct. Multe minuni au fost făcute prin mijlocirea sa.

În aceeași biserică, părinții Sfântului Euthymios cel Mare (20 ianuarie) s-au rugat cu tărie pentru un fiu. Nașterea acestui mare luminător al Ortodoxiei a avut loc în anul 376, prin rugăciunile Sfântului Martir Polieuct.


Reclamă

Share.

Sunt Sebastian și încă de mic visam să învăț tainele jurnalismului și ale televiziunii. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, iar acum, zic eu, sunt pregătit să vă aduc cele mai prospete știri din domenii diverse.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro