Astăzi este prăznuit Sfântul Ierarh Emilian Mărturisitorul, Episcopul Cizicului.

Biserica Ortodoxă îl prăznuiește în fiecare an, pe data de 8 august, pe Sfântul Ierarh Emilian Mărturisitorul, Episcopul Cizicului, despre care se spune că a îndurat chinuri, pentru a nu renunța la creștinism. 

Cine a fost Sfântul Ierarh Emilian Mărturisitorul

Sfântul Ierarh Emilian Mărturisitorul a fost numit Episcopul Cizicului, în timpul împăratului Leon al V-lea. Tradiția spune că din ordinul său, mai multe icoane trebuiau distruse și chiar i-a impus sfântului să renunțe la credință.

Sfântul Ierarh Emilian nici nu a luat în calcul o astfel de variantă și a îndurat chinurile la care a fost supus. Împăratul văzând că nu renunță la credința sa, a decis să îl alunge în surghiun, timp de cinci ani.

Astăzi, mai sunt pomeniți și:

  • Sfântul Miron, făcătorul de minuni, episcopul Cretei;
  • Sfântul Cuvios Parinte Teodor, egumenul de la Oronon;
  • Sfinții Mucenici Elefterie și Leonid;
  • Zece sfinți pustnici din Egipt;
  • Doi sfinți mucenici din Tir;
  • Sfântul Mucenic Stirachie;
  • Sfântul Mucenic Anastasie bulgarul;
  • Sfântul Mucenic Triandafil Zagoreul.
Calendar ortodox, luni, 8 august. Zi importantă pentru Biserica Ortodoxă. Ce sfânt este pomenit astăzi
doxologia.ro

Rugăciunea către sfântul prăznuit astăzi

Troparul Sfântului Ierarh Emilian Mărturisitorul, Episcopul Cizicului
Glasul al 4-lea

Îndreptător credinței și chip blândeților, învățător înfrânării te-a arătat pe tine turmei tale adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai câștigat cu smerenia cele înalte, cu sărăcia cele bogate. Părinte Ierarhe Emilian, roagă pe Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Ierarh Emilian Mărturisitorul, Episcopul Cizicului
Glasul al 3-lea

Fecioara astăzi pre Cel mai presus de ființă naște, iar pământul peștera Celui neapropiat aduce. Îngerii cu păstorii slavoslovesc, iar magii cu steaua călătoresc. Că pentru noi s-a născut prunc tânăr, Dumnezeu cel mai înainte de veci.

Pe tine, cel ce te-ai arătat viteaz apărător al Treimii, te mărește, cântându-te, Biserica, pentru care ai și pătimit, Sfinte Mucenice Emilian. Pentru aceea cinstim pomenirea ta, căci ne izbăvești de năpădirea cea păgânească pe noi, robii tăi.

Distribuie

21 de ani, studentă la Facultatea de Comunicare și Relații Publice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative. Pasiunea pentru scris, curajul și dorința de a fi mereu conectată la actualitate au determinat-o să aleagă acest drum. Scopul ei este să profeseze în domeniul pe care l-a ales din băncile școlii. Își dorește să se promoveze și să se adapteze la schimbările presei.