Reclamă

Sfântul Ilarion cel Nou sau cel Tânăr este prăznuit astăzi, 6 iunie de către Biserica Ortodoxă Română. Acesta a avut o viață smerită pe care a trăit-o în liniște și în rugăciune. A primit de la Dumnezeu darul facerii de minuni.

Cine a fost Sfântul Ilarion cel Nou sau cel Tânăr

Conform scrierilor bisericești, Sfântul s-a născut în anul 773 din părinți creștini. Sfântul Ilarian s-a călugărit la vârsta de 20 de ani la mănăstirea Xirochipiu din Constantinopol. Peste o vreme, pleacă la Mănăstirea Dalmat unde ajunge și stareț. A fost ucenicul marelui Sfânt Grigorie Decapolitul și următorul Sfântului Ilarian cel Mare, al cărui nume l-a purtat.

În 813 Mucenicul Ilarion îl ceartă pe împăratul Leon Armeanul care a domnit între 813 și 820 fiindcă nu cinstea icoanele și creștinismul. Pentru cele spuse, va avea parte de multe chinuri. Împăratul a fost ucis de propria sa armată cu sabia chiar în biserică, în locul unde a aruncat icoana cu Iisus Hristos pe jos. După moartea sa, la conducerea imperiului vine împăratul Mihai al II-lea Rangabe care va sta pe scaunul regal timp de nouă ani din 820 până în 829. El îi eliberează pe toți creștinii din temnițe care și-au apărat credința.

Sursa foto: Doxologia

După plecarea lui Mihai al II-lea vine fiul său, Teofil care a condus imperiul timp de 13 ani, din 829 până în 842. Sfântul Ilarion cel Nou va fi exilat pe insula Afusiei pentru credința sa, unde va sta cât timp Teofil este la conducere. Din 842 vine împărăteasa Teodora care era o creștină și reintroduce icoanele în biserică. Totodată, a permis convocarea unui sid în martie 843 în Constatinopol. Hotărârile sinodului sunt citite în biserică în prima duminică din Postul Paștelui.

Sfântul Ilarion cel Nou s-a întors la Mănăstirea Dalmat, unde a și murit la vârsta de 70 de ani. Despre el a scris Cuviosul Iosif, un cunoscut scriitor de cântări. S-a scris că pentru cinstirea icoanelor a răbdat multe de la muncitori și îl numește mucenic fiindcă a viețuit în vremea lui Leon Armeanul, care era împotriva creștinismului.

Reclamă

Share.

Pasionată de dezvoltare personală, călătorii și citit, ea este atrasă de noutățile și momentele cheie din industria din spațiul public. Andreea face și voluntariat, fiind o persoană implicată în comunitate și în soluționarea problemelor societății căutând să se dezvolte atât pe plan personal, cât si profesional.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro