În această zi sunt prăznuiți Sfinții Varsanufie cel Mare și Ioan Profetul.

Sfinții Varsanufie cel Mare și Ioan Profetul sunt două figuri importante ale creștinismului ortodox. Sfântul Varsanufie cel Mare a trăit în secolul al V-lea și a fost unul dintre părinții Bisericii Ortodoxe. El a fost un mare predicator și a fondat mai multe mănăstiri în Asia Mică, unde a încurajat practicarea vieții monahale.

Ioan Profetul a trăit în secolul al I-lea î.Hr. și a fost unul dintre profeții biblici. El a anunțat venirea lui Iisus Hristos și l-a botezat pe acesta în râul Iordan. În Noul Testament, Ioan Profetul este prezentat ca fiind un bărbat puternic și curajos, care a luat atitudine față de împăratul Herode pentru păcatele sale și a fost ucis ca urmare a acestui lucru.

Acestea sunt două figuri importante pentru creștinism sunt prăznuite de biserica ortodoxă. Sfântul Varsanufie cel Mare este venerat ca un părinte al Bisericii și ca un model pentru viața monahală, iar Ioan Profetul este cinstit ca un mare profet biblic și ca unul dintre înaintemergătorii lui Iisus Hristos.

Sfinții Varsanufie cel Mare și Ioan Profetul

Sursa: Doxologia

Condacul 1

Pe Sfinții Varsanufie cel Mare și Ioan Profetul, mlădițe ale vieții sfinte care au înflorit cu har îmbelșugat spre bucuria sufletelor noastre, îi lăudăm și îi slăvim căci unul a fost fântână adâncă a învățăturilor și celălalt ca o gură dumnezeiască a proorociei. Iar voi rugați-vă pentru noi care vă chemăm: Bucurați-vă, Sfinților Cuvioși Părinți, cerându-I Domnului Hristos iertarea păcatelor și luminarea noastră!

Icosul 1

Ați fost mirarea cetelor Îngerești trăind în trup dar fiind fără de el, mare vorbitor cu Dumnezeu Varsanufie și Ioan de Dumnezeu văzătorul, strălucind într-un cuget și într-o viețuire asemenea îngerilor, iar noi vă slăvim:

Bucurați-vă, povățuind din dumnezeiasca înțelepciune;

Bucurați-vă, sădind râvna mântuitoare;

Bucurați-vă, trăind viața în afara trupului;

Bucurați-vă, cei aprinși de strălucirea harului;

Bucurați-vă, sfetnicele Mângâietorului Hristos;

Bucurați-vă, cei renumiți prin bogăția harismelor dumnezeiești;

Bucurați-vă, Sfinților Cuvioși Părinți, cerându-I Domnului Hristos iertarea păcatelor și luminarea noastră!

Share.

Sunt Sebastian și încă de mic visam să învăț tainele jurnalismului și ale televiziunii. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, iar acum, zic eu, sunt pregătit să vă aduc cele mai prospete știri din domenii diverse.