Sfântul Ierarh Andrei Criteanul, Arhiepiscopul Cretei, este prăznuit la data de 4 iulie în calendarul ortodox. Sfântul Ierarh Andrei Criteanul este între sfinții zilei pomeniți de credincioșii ortodocși, potrivit Calendarului ortodox 2022, pentru data de 4 iulie.

1. Cine a fost Sfântul Ierarh Andrei Criteanul, Arhiepiscopul Cretei

Sfântul Ierarh Andrei Criteanul, Arhiepiscopul Cretei, s-a născut în Damasc. Până la vârsta de șapte ani nu a scos niciun cuvânt.

După ce a împlinit cei șapte ani a fost dus de către părinții săi la împărtășanie. Și imediat i s-a dezlegat limba și a început să vorbească fără nici o piedică. A mers la școală unde a învățat sfintele scrieri. Îi plăcea mult să citească iar filosofia i s-a părut cea mai atrăgătoare. La vârsta de 15 ani s-a alăturat obștei călugărilor mănăstirii Sfântului Mormânt al Domnului din Ierusalim și ucenic al patriarhului Ierusalimului de atunci, Teodor.

Sursa: Social Media

Acesta, având toată încrederea în el, l-a trimis la Ierusalim pentru a primi învățăturile celui de-al VI-lea sinod ecumenic care a surpat erezia monotelită. A rămas în capitala imperiului bizantin făcându-se părinte și hrănitor al sărmanilor și scăpătaților. Și arătându-și priceperea în administrarea hranei dar și sfințenia și înțelepciunea lui a fost numit mitropolit în insula Creta. Acolo a fost un adevărat păstor, a avut grijă de credincioși, i-a învățat ce-i dragostea și râvna către Dumnezeu, pe cei tineri îi învăța, pe păcătoși îi aducea la pocăință și le descoperea mila lui Dumnezeu celor care se pocăiau.

Multe minuni a făcut el printre păstoriții săi și a murit în anul 740 simțind înainte că sfârșitul este aproape.  După un drum la Constantinopol, nu a mai reușit să se întoarcă în parohia sa, trecând la Domnul  La Erecos lângă Mitilina.

2. Troparul Sfântului Ierarh Andrei Criteanul, Arhiepiscopul Cretei

Glasul al 8-lea

„Îndreptătorule al Ortodoxiei, învățătorule al dreptei cinstiri de Dumnezeu și al curației și luminătorule al lumii, podoaba călugărilor cea de Dumnezeu insuflată Sfinte Ierarhe Andrei, înțelepte, cu învățăturile tale pe toți i-ai luminat. Alăută duhovnicească, roagă-te lui Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre.”

Cântarea 1, glasul al 5-lea

„Pe cal şi pe călăreţ i-a înecat în Marea Roşie Hristos, Cel Ce a sfărâmat războaiele cu braţ înalt şi a mântuit pe Israel, care cânta cântare de biruinţă.

Stih: Sfinte Părinte Andrei, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Scuturând somnul de la genele tale, te-ai gătit pe tine însuţi locaş luminat prin virtute, descoperitorule de cele dumnezeieşti. Pentru aceasta, te-ai şi arătat dumnezeiesc locaş Stăpânului.

Stih: Sfinte Părinte Andrei, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Fiind învăţat de dumnezeiescul dar al Preasfântului Duh, împlinindu-ţi canonul tău, ai luminat Biserica lui Hristos, lăudând-o cu vers bine întocmit, dumnezeiescule Andrei.

Stih: Sfinte Părinte Andrei, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Înţelepţeşte plecându-te legii celei scrise de Dumnezeu, patimile trupului le-ai omorât şi hăstreşte, prin dragostea ta cea tare, ai cântat cântări dumnezeieşti, Preînţelepte Andrei.

Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.

Fiul tău şi Dumnezeu este cu adevărat Dorire şi Dulceaţă şi Plinirea bunătăţilor, Preacurată. Pe Acela roagă-L să mântuiască pe cei ce cu credinţă aleargă acum către tine.”

3. Alți sfinți pomeniți la data de 4 iulie

  • Sfânta Cuvioasă Marta, mama Sfântului Simeon; 
  • Sfântul Andrei Rubliov; 
  • Sfântul Mucenic Teodor, episcopul Chirinei; 
  • Sfântul Mucenic Teodot; 
  • Sfântul Mucenic Donat, episcopul Leviei; 
  • Sfânta Muceniță Chiprila; 
  • Sfintele Aroa și Luchia; 
  • Sfânta Asclipia; 
  • Sfântul Mucenic Teofil; 
  • Sfântul Cuvios Menighi.