Biserica Ortodoxă îi prăznuiește în fiecare an, pe data de 31 octombrie pe Sfinții Apostoli din cei șaptezeci: Stahie, Amplie, Urban, Narcis, Apelie si Aristobul, cunoscuți în tradiție ca nume importante ale creștinismului într-o perioadă în care închinarea la Dumnezeu nu era permisă.
Cine au fost sfinții prăznuiți astăzi
Despre Sfântul Apostol Stahie se spune că a devenit episcop, după ce Sfântul Andrei i-a descoperit credința de contestat. Au ridicat împreună o biserică, loc unde au învățat mai mulți credincioși să se roage lui Dumnezeu.
La fel se spune și despre Sfinții Apostoli Urban și Amplie, cei doi fiind printre primele fețe bisericești care au fost chemate de Sfântul Andrei. Se spune că amândoi au luptat împotriva închinării la idoli, iar acest lucru a atras antipatia împăratului. Din ordinul său, au fost uciși.
Sfântul Apostol Narcis a fost episcop în Atena și a rămas în tradiția creștină ca unul dintre cei care a adus mângâiere oamenilor care își pierduseră speranța. Se spune că a reușit să vindece mai multe persoane bolnave, dar și să le aline suferința.
Astăzi, mai sunt pomeniți și:
- Sfântul Mucenic Iacob, episcopul Megdoniei
- Cuvioșii Părinți Spiridon și Nicodim, prescuarii de la Pecerska.
Sfântul Apostol Apelie a fost episcop în Ieraclia, iar despre el se spune că a putut să vindece mai mulți oameni de boli grave.
Despre Sfântul Apostol Aristobul se știe că a îndurat chinuri cumplite în Britania, pentru a-și apăra credința. Minunile pe care le-a făcut pentru cei aflați în suferință l-au deranjat pe împărat, iar câțiva ani mai târziu a fost ucis din ordinul său.
Troparul Sfântului Mucenic Epimah
Glasul al 4-lea
Mucenicul Tău, Doamne, Epimah, întru nevoința sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a și ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.