Reclamă

Astăzi, 3 ianuarie 2022 sunt prăzmuiți Sfântul Prooroc Maleahi şi Sfântul Mucenic Gordie.

Sfântul proroc Maleahi s-a născut în Sofi. De tânăr, el a avut viaţa neprihănită şi a vorbit despre venirea Domnului, despre judecata de apoi, despre schimbarea locului, despre legile lui Moise şi jertfă.

Numele de Maleahi înseamnă „înger” și i s-a dat de către popor, pe de o parte pentru că era cu foarte multă bunăcuviinţă, ca un înger, iar pe de alta, că păzea îngereasca curăţie şi sfinţenie și era cunoscut că vorbea cu îngerii. Îngerii îl ajutau să descopere tainele lui Dumnezeu. Sfântul Prooroc vorbea cu îngerul față în față. El a murit de tânăr și a fost îngropat la un loc cu părinţii săi.

Viața Sfântului Mucenic Gordie

Gordie era Mucenicul lui Hristos, venit din cetatea Cezareei. S-a născut din părinţi creştini şi a fost crescut având o mare credință. A fost chemat în armată și era sutaș. În acea vreme Liciniu, împăratul Romei (307-324), a devenit un tiran pentru creștini și a s-a împotrivit lui Dumnezeu și Bisericii. Se trimiteau peste tot porunci și cărți de la împarat ca oamenii să nu se închine la Hristos. Cine ar face așa ceva, va trebui să moară.

Sfântul Gordie, a văzut o primejdie în aceste fapte și a ales să plece și și-a dorit să ajungă în locuri pustii, pe unde oamenii nu treceau. A preferat să plece decât să se închine la falși idoli. A luat ca model fuga Sfântului Prooroc Ilie, care, văzând slujirea de idoli a Sidonului, a fugit în muntele Horeb şi a intrat în peşteră. A căutat să-L vadă pe Dumnezeu, precum L-a şi văzut, atât cât ochiul omenesc putea să-L vadă.

În ziua în care cetatea toată avea să facă praznic necuratului zeu Marte, sau, mai bine zis, diavolului, care iubea războaiele, s-a adunat tot poporul să vadă alergările cailor. Din locuri înalte priveau toţi, încât nu rămăsese în cetate nici un evreu sau elin, dar şi mulţi creştini, care vieţuiau fără de grijă. Astfel Sfântul Prooroc Gordie a coborât din munte în mijlocul poporului, a rostit cuvintele lui Isaia „Aflatu-m-am celor ce nu mă căutau pe ine, arătându-m-am celor ce nu întrebau de mine”. Toți credincioșii au început sa-l aplaude, văzându-se credința adevărată pe fața Proorocului.

 

Dexologia

Rugăciunea pentru 3 ianuarie

Pomenirea prorocului Tău Maleahi prăznuind, Doamne, printr-însul Te rugăm, mântuieşte sufletele noastre.
Dimpreună cu ceata cea de sus bucurându-te şi cu aceea împreună dănţuind şi veselindu-te şi după vrednicie fiind plinde Lumină Dumnezeiască; de Dumnezeu insuflate, rugându-te, păzeşte pe cei ce prăznuiesc, cu credinţă, cinstită pomenirea ta, cântând Domnului.

Stih: Sfinte Prorocule Maleahi, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Împodobit fiind cu frumuseţea sufletului cea în chip de înger, asemenea şi cu frumuseţea trupului, de Dumnezeu grăitorule; luminat ai primit Lu­mina cea de sus a Dumnezeieştii Străluciri; şi cu bucurie, strigai: să cântăm Domnului, căci cu Slavă S-a preaslăvit.

Stih: Sfinte Prorocule Maleahi, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cu bună socotinţă săvârşindu-ţi viaţa, fiind împodobit cu frumuseţea obiceiurilor şi cu bunele obişnuiri fiind înfrumuseţat, preafericite! Te-ai arătat proroc cu evlavioasă cinstire de adevăr, strigând: să cântăm Domnului, căci cu Slavă S-a preaslăvit.

Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.

Preacurată Maică a lui Dumnezeu Atotţiitorul, Ceea ce eşti de neam împărătesc, Stăpână, care numai tu Singură ai odrăslit pe Dumnezeu Împăratul tuturor, născându-L mai presus de fire cu trup, miluieşte-mă de primejdii, ca să cânt Fiului tău, căci cu Slavă S-a preaslăvit.


Reclamă

Share.

Pasionată de dezvoltare personală, călătorii și citit, ea este atrasă de noutățile și momentele cheie din industria din spațiul public. Andreea face și voluntariat, fiind o persoană implicată în comunitate și în soluționarea problemelor societății căutând să se dezvolte atât pe plan personal, cât si profesional.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro