Data de 29 august este o zi de post și rugăciune în calendarul ortodox, asta pentru că creștinii își aduc aminte de Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul.

Această sărbătoare care marchează finalul anului bisericesc are o mulțime de tradiții și superstiții.

Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul este ultimul praznic din anul bisericesc, pentru că un nou an bisericesc începe de la data de 1 septembrie. Această sărbătoare este asemănată cu Vinerea Patimilor, pentru că amintește de sacrificiul Sfântului Ioan pe care l-a făcut pentru credință. Cum în fiecare vineri se postește, așa și pe 29 august este o zi dedicată postului și rugăciunii. Nu se fac nunți sau botezuri și nici munci grele. În această zi nu se spune „La mulți ani”, cei cu numele Ioan fiind sărbătoriți pe 7 ianuarie.

Sursa: Social Media
Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut cu jumătate de an înainte de nașterea lui Iisus. Îngerul Gavriil i-a prevestit lui Zaharia nașterea fiului său, iar pentru că acesta nu i-a dat crezare îngerului, tatăl lui Ioan a rămas mut până când fiul său a primit un nume. Sfântul Ioan a petrecut mare parte din viață retras în pustiu, până când a primit poruncă să predice, să-i pregătească pe oameni pentru venirea lui Hristos și să-l prezinte ca Mesia.

Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, prăznuită pe 29 august

În Evanghelie este consemnată Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, în anul 31, în timpul ospățului de ziua lui Irod Antipa al IV-lea. Sfântul Ioan Botezătorul critica asupru în public faptul că Irod trăia cu soția fratelui său, Irodiada, ceea ce a supărat-o pe femeie:
 „Nu ți se cade să ții pe femeia fratelui tău” (Marcu 6, 18).
Irodiada a convins-o pe Salomeea, fiica ei, care dansase și plăcuse oaspeților și lui Irod, să ceară drept răsplată capul Botezătorului.
În data de 29 august, când Biserica prăznuiește Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, tradiția spune că nu se folosește cuțitul, nu se consumă varză și se ține post.

Tradiții și superstiții de Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul. Ce nu e bine să faci pe 29 august 2022

  • În ziua de 29 august, când se prăznuiește Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, exista credința în popor că nu trebuie să se folosească cuțitul, totul se rupea cu mână.
  •  Una dintre cele mai respectate tradiții este ținerea postului negru, în ziua de sărbătoare.
  • Nu se mănâncă varză, căci se spune că lui Ioan Botezătorul i s-a tăiat capul pe varză de 7 ori şi a înviat.
  • În popor se vorbea și de începerea unui post, numit „de la cruce până la cruce”, un post care ținea până pe 14 septembrie (Înălțarea Sfintei Cruci), neconsemnat în calendarul creștin, care avea rolul de a-i curați pe cei care au săvârșit omoruri sau alte păcate grave.
  • Tot în popor era întâlnită și interdicția de a tăia și mânca fructe și legume cu formă rotundă, de exemplu pepenele nu era consumat în această zi. Totuși, aceste obiceiuri nu au legătură cu Sfânta Scriptură, deci sunt doar tradiții din popor.

Rugăciune către Sfântul Ioan Botezătorul de Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul

 „Sfinte Ioane, Înainte-mergătorule, frumuseţea cerului şi bucuria pământului, cel ce prin tăierea capului tău pământul întreg l-ai sfinţit, primind această smerită rugăciune a noastră, izbăveşte-ne din toate nevoile şi ne scoate din chinul ce va să fie, pe noi, cei ce te lăudăm cu credinţă şi nădejde.
Ca unul ce stai înaintea scaunului lui Hristos, ajută-ne să-i biruim pe vrăjmaşii văzuţi şi pe cei nevăzuţi. Izbăveşte-ne din tot necazul şi, având îndrăznire către Domnul, fereşte-ne de ispitele acestui veac.
Dăruieşte-ne nouă, Sfinte Ioane Proorocule, putere din cer şi, ca unul ce eşti făclie strălucitoare, luminează-ne pe noi, cei ce alergăm la slăvita prăznuire a trecerii tale la Domnul. Amin!”