Sărbătoare mare în calendrul ortodox. Este sărbătoare pentru Biserica Ortodoxă. Astăzi, 29 noimebrie 2021, este sărbătorit în calendarul ortodox Sfântul Cuvios Ștefan cel Nou

Sărbătoare mare astăzi, 29 noiembrie 2021. Biserica Ortodoxă sărbătorește pe Sfântul Cuvios Ștefan. Este cruce neagă și dezlegare la pește.

1. Calendar ortodox 28 noimebrie 2021. Este sărbătorit Sfântul Cuvios Ștefan

Sfântul Cuvios Ștefan s-a născut în Constantinopol, la începutul secolului al VIII-lea. S-a călugărit la vârsta de 16 ani și de mic copil a fost învățat să trăiască pe baza învățăturilor biblice.

Sfântul Cuvios Ioan i-a spus Sfântului Ștefan când a venit la mănăstire: „Să te binecuvînteze pe ține Dumnezeu, fiule, și să te facă vas de alegere”. Iar părinților lui le-a zis: „Într-adevăr s-a odihnit Duhul lui Dumnezeu peste copilul acesta”.

Calendar ortodox, luni, 28 noiembrie 2021. Ce mare sărbătoare este astăzi
Sursă foto: Doxologia.ro

Sfântul Cuvios Ștefan s-a retras la vârsta de 42 de ani într-o mica chilie, astfel încât cei care au văzut-o i-au spus că seamănă cu un mormânt. Din Sinaxar știm că: „aici petrecea, vara arzandu-se si iarna inghetand; iar sub imbracaminte avea trupul incins cu fiare si de la umeri pana la mijloc era inconjurat cu alta cingatoare de fier pironit de amandoua partile si pe sub brate cu alta cingatoare de fier. Imbracamintea o avea din piele si chiar sfantul culion si analavul cel purtator de cruci, asemenea si sfintita mantie a chipului monahicesc”. conform crestinortodox.ro

2. Canon de rugăciune către Sfântul Cuvios Ștefan cel Nou

Cântarea 1, glasul al 6-lea.

Irmosul:

Ca pe uscat umblând Israel, cu urmele prin adânc, pe prigonitorul Faraon văzându-l înecat, a strigat: lui Dumnezeu cântare de biruinţă să-I cântăm.

Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Ştefan, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cu bucurie trecând tu pe calea cea strâmtă a nevoinţei, cu întinderea muceniciei tale ai strâmtorat pornirea vrăjmaşilor şi ai moştenit viaţă largă, fericite.

Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Ştefan, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Rădăcină neroditoare te-a rodit pe tine mai înainte cea cu numele Anei, ca odinioară pe Samuel şi te-a dat pe tine dar lui Dumnezeu, însemnând darul vieţii tale, înţelepte.

Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Ştefan, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Foarte cu sfinţenie mergând la Dumnezeiasca ceată a sihaştrilor, ai strălucit cu virtuţile ca o stea prealuminoasă, luminând tainic pe credincioşi, Cuvioase Ştefan.

Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Ştefan, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Chinuindu-ţi trupul cu închisoarea locuinţei celei strâmte, ţi-ai ridicat gândul către cele cereşti, înţelepte, lăţindu-te bine cu suişuri.

Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.

Pe Uşa cea Neumblată, pe Locaşul cel Curat al curăţie, pe cea Frumoasă între femei, pe Preasfânta Stăpână, cu glasuri sfinţite să o mărim noi poporul cel sfinţit.