În această zi este prăznuit Sfântul mucenic Clement.

Sfântul mucenic Clement este un sfânt venerat de Biserica Ortodoxă, Biserica Catolică și Biserica Anglicană. Nu se știe mult despre viața sa, dar se crede că a fost un discipol al apostolului Petru și că a devenit episcop al Romei în anul 88.

Clement a fost martirizat în anul 99 sau 101, în timpul persecuțiilor lui Traian. Se spune că a fost închis și aruncat într-o groapă plină cu apă sărată, dar a supraviețuit și a fost condamnat la munca forțată în mina de sare din Chersonesos.

Sfântul mucenic Clement. Viața pe scurt

Sursa: Ziarul Lumina

Scrierile sale au fost considerate importante de către primii creștini, iar Clement este considerat unul dintre Părinții Bisericii. El a scris o epistolă cunoscută sub numele de Epistola lui Clement către Corinteni, care a fost considerată de către unii teologi ca fiind una dintre primele cărți canonice ale Bisericii.

În Biserica Ortodoxă, Sfântul Clement este venerat ca sfântul patron al marinarilor și al călătorilor. Există mai multe biserici și capele în Rusia care poartă numele său, precum și o mănăstire în Muntele Athos, Grecia.
De-a lungul istoriei, Sfântul Clement a fost venerat ca un model de curaj și îndârjire în credință. El este considerat un martir care a suferit pentru credința sa în Hristos și a rămas ferm în credința sa chiar și în fața torturii și a morții.

Troparul Sfântului Sfințit Mucenic Clement, Episcopul Ancirei

Glasul al 4-lea

Viță de cuvioșie și stâlpare de luptă grea, floare preasfințită și rod de Dumnezeu dăruit, de-a pururi înfloritor ai fost dat credincioșilor, preasfințite. Ci, ca cel ce ești cu mucenicii împreună luptător și cu ierarhii împreună locuitor, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Sfințit Mucenic Clement, Episcopul Ancirei și al Sfântului Mucenic Agatanghel

Glasul al 4-lea

Arătatu-Te-ai astăzi lumii și lumina Ta, Doamne, s-a însemnat peste noi, care cu cunoștință Te lăudăm. Venit-ai și Te-ai arătat, Lumina cea neapropiată.

Mlădiță cinstită a viței lui Hristos te-ai făcut, Prealăudate Mucenice Clement, biruitorule în multe lupte. Pentru aceasta cu cel ce împreună ai pătimit, ai strigat: Hristoase, Tu ești Bucuria mucenicilor.

Share.

Sunt Sebastian și încă de mic visam să învăț tainele jurnalismului și ale televiziunii. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, iar acum, zic eu, sunt pregătit să vă aduc cele mai prospete știri din domenii diverse.