Sfântul Mucenic Emilian de la Durostor este sărbătorit la data de 18 iulie în calendarul ortodox. Sfântul Mucenic Emilian este între sfinții zilei pomeniți de credincioșii ortodocși, potrivit Calendarului ortodox 2022, pentru data de 18 iulie.
Cine a fost Sfântul Mucenic Emilian de la Durostorum
Sfântul Mucenic Emilian de la Durostorum a fost soldat în armata romană, în timpul împăratului Flaviu Claudiu Iulian. Acesta a fost fiul prefectului Sabbatianus din Durostor sau Durostorum, iar despre viața sa nu se cunosc prea multe aspecte, dar în actul său martiric se descrie pătimirea și trecerea sa la cele veșnice, conform creștinortodox.ro.
Edictul de la Milan, din anul 313, când împăratul Constantin cel Mare a acordat libertate creștinismului în Imperiul Roman, lucru care le-a adus liniște pentru un timp creștinilor, după cum scrie aceeași sursă citată. Ulterior, păgânismul a fost reînviat de împăratul Iulian Apostatul. Se spune că la Durostorum a venit în acea vreme vicarul Traciei, Capitolin, pentru a se convinge că toți locuitorii se închină idolilor.
Așa că, pe când petrecea alături de păgâni, tânărul Emilian a luat un ciocan și a sfărâmat toți idolii din templu. Pentru fapta sa avea să îndure chinuri cumplite. Potrivit creștinortodox.ro, din actul martiric aflăm că Sfântul Emilian a ieșit nevătămat din foc, iar soldații lui Capitolin au fost arși. După ce s-a văzut nevătămat, tânărul și-a făcut semnul crucii și a zis: „Doamne Iisuse Hristoase, primește sufletul meu!” Și zicând acestea, a adormit în pace.
Condacul Sfântului Mucenic Emilian de la Durostor
Glasul al 4-lea
„Arătatu-Te-ai astăzi lumii și lumina Ta, Doamne, s-a însemnat peste noi, care cu cunoștință Te lăudăm. Venit-ai și Te-ai arătat, Lumina cea neapropiată.
Arătatu-te-ai luminos luminător, mucenice și cu strălucirile minunilor luminezi toată făptura, izgonind totdeauna negura patimilor de la cei ce te cinstesc pe tine, Mărite Mucenice Emilian.”
Ce reprezintă crucea albastră din calendarul ortodox
Fiecare culoare care se regăsește în calendarul ortodox are o semnificație aparte. Așa că, culoarea roșie marchează cele mai importante și restrictive sărbători din an și zilele de duminică. Atunci când întâlnim crucea roșie trebuie să fim mult mai atenți la activitățile pe care le desfășurăm în acea zi, dar și la obiceiuri.
Crucea neagră transmite doar o sărbătoare cu o slujbă mai specială și pomenirea unor sfinți importanți.
Crucea albastră, aceasta marchează sărbătorile dedicate sfinților români sau ai celor care au moaștele pe teritoriul românesc.
Ce sfinți mai sunt sărbătoriți astăzi?
- Sfinții Mucenici Pavel, Teis și Valentina;
- Sfântul Mucenic Iachint din Amastrida;
- Sfântul Mucenic Marchel;
- Sfinții Mucenici Dasie și Maron;
- Sfântul Cuvios Pamvo;
- Sfântul Stefan cel din Amasia, arhiepiscopul Constantinopolului;
- Sfântul Ioan, mitropolitul Calcedonului;
- Sfânta Elisabeta Feodorovna.