Astăzi sunt cinstite lanțurile Sf. Ap Petru.

În această zi de 16 ianuarie se prăznuiește cinstitelor lanțurilor Sfântului și preafericitului Apostol Petru. În jurul anului 42, din ordinul lui Irod Agripa, Apostolul Petru a fost aruncat în închisoare pentru că a predicat despre Mântuitorul Hristos.

În închisoare a fost ținut în siguranță cu două lanțuri de fier. În noaptea dinaintea procesului său, un înger al Domnului a îndepărtat aceste lanțuri de la Apostolul Petru și l-a scos din închisoare.

Creștinii care au aflat de minune și au luat lanțurile. Le-au păstrat ca pe niște amintiri prețioase. Timp de trei secole, lanțurile au fost păstrate în Ierusalim. Cei care erau afectați de boli și se apropiau de ele cu credință primeau vindecare.

Patriarhul Iuvenal (2 iulie) a prezentat lanțurile lui Eudoxia, soția împăratului Teodosie cel Tânăr, iar aceasta, la rândul ei, le-a transferat de la Ierusalim la Constantinopol, fie în anul 437, fie în anul 439.

Sursa foto: Social media

Eudoxia a trimis unul dintre lanțuri la Roma fiicei sale Eudoxia (soția lui Valentinian). Aceasta a construit o biserică pe dealul Escuilinului dedicată apostolului Petru și a așezat lanțul în ea. La Roma existau și alte lanțuri, cu care Apostolul Petru a fost încătușat înainte de martiriul său sub împăratul Nero. Și acestea au fost plasate în biserică.

Pe 16 ianuarie, lanțurile Sfântului Petru sunt scoase pentru închinarea publică.

Troparul închinării cinstitului lanț al Sfântului Apostol Petru

Roma nepărăsind, la noi ai venit prin cinstitele lanțuri care ai purtat, cela ce ai fost decât Apostolii mai întâi pe scaun șezător. Cărora cu credință închinându-ne, ne rugăm: cu ale tale rugăciuni cele către Dumnezeu, dăruiește lumii mare milă.

Sfântul Petru a fost omorât la Roma în timpul domniei lui Nero. Potrivit Tradiției, el a cerut să fie răstignit cu capul în jos, deoarece nu se simțea vrednic să moară în același mod ca Domnul său.

Share.

Sunt Sebastian și încă de mic visam să învăț tainele jurnalismului și ale televiziunii. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, iar acum, zic eu, sunt pregătit să vă aduc cele mai prospete știri din domenii diverse.