Astăzi, 14 februarie, în calendarul creștin ortodox nu se sărbătorește Sfântul Valentin. Cei mai mulți dintre noi asociem sărbătoarea iubirii, Valentine’s Day cu Sfântul Valentin, ceea ce este greșit.
Pe data de 14 februarie, Biserica Ortodoxă Română îi sărbătorește pe Sfinții Cuvioși Auxențiu, Maron și Avraam, în niciun caz Sfântul Valentin.
Deși ziua îndragostiților este dedicată Sfântului Valentin, Biserica Ortodoxă nu s-a legat de acest lucru, încât să modifice calendarul.
Inițial, era o sărbătoare catolică, având un specific occidental, mai ales în America, Sfântul Valentin, ca zi de sărbătorire a iubirii a ajuns, mai mult, un eveniment de marketing, fără a fi vreun sărbătorit de această ocazie.
În calendarul român ortodox, există mai mulți sfinți cu numele de Valentin. În fiecare an, la 6 iulie se sărbătorește Sfântul Mucenic Valentin, preotul din Roma. Sfântul Mucenic Valentin, Episcopul de Terni, se sărbătorește în data de 30 iulie. Al treilea Sfânt cu numele de Valentin, este Sfântul Mucenic Valens, născut în localitatea Elia din Ierusalim, a devenit martir în anul 309 și se sărbătorește pe 16 februarie.
Sărbătoare cu cruce neagră pe 14 februarie
Ziua de 14 februarie este marcată în calendarul ortodox de cruce neagră. În această zi, sunt sărbătoriți Sfinții Cuvioși Auxentiu, Maron şi Avraam. Sărbătorirea Sfântului Valentin are loc în data de 30 iulie, potrivit Bisericii Ortodoxe Române.
Numele de Valentin provine din limba latină și sunt explicate prin participiul verbului „valere” care înseamnă a fi puternic, a fi sănătos, ceea ce este o caracteristică a persoanelor ce poartă acest nume.
Sfântul Mucenic Valentin a fost dedicat lui Dumnezeu și a primit darul tămăduirilor. Acesta îi ajuta pe cei bolnavi și pe cei aflați în neputință, chemându-l în ajutor pe Iisus. Sfântul Valentin a fost un propovăduitor al iubirii și al familiei creștină. A ajutat foarte mulți oameni să ajungă pe calea binelui, după ce au intrat în probleme și nu mai aveau speranță. A fost un exemplu de moralitate creștină.