Viața Sfântului Spiridon, episcopul Trimitundei.Sfântul Spiridon al Trimitundei s-a născut spre sfârșitul secolului al III-lea pe insula Cipru. Era păstor, avea o soție și copii. Și-a folosit toate bunurile pentru nevoile vecinilor săi și ale celor fără adăpost, fapt pentru care Domnul l-a răsplătit cu darul de a face minuni. I-a vindecat pe cei care erau bolnavi incurabili și a scos demoni.
După moartea soției sale, în timpul domniei lui Constantin cel Mare (306-337), a fost numit episcop în Cipru. Ca episcop, sfântul nu și-a schimbat modul de viață, ci a combinat slujirea pastorală cu fapte de caritate.
Viața Sfântului Spiridon, episcopul Trimitundei
Potrivit mărturiei istoricilor bisericești, Sfântul Spiridon a participat la sesiunile Primului Sinod Ecumenic din anul 325. În cadrul Conciliului, sfântul a intrat într-o dispută cu un filozof grec care apăra erezia ariană. Puterea discursului simplu și direct al Sfântului Spiridon a arătat tuturor importanța înțelepciunii lui Dumnezeu înaintea înțelepciunii umane.
Toate dovezile despre viața Sfântului vorbesc despre simplitatea uimitoare și despre darul de a face minuni pe care i l-a acordat Dumnezeu. Printr-un cuvânt al sfântului, morții au fost treziți, elementele naturii îmblânzite, idolii zdrobiți. La un moment dat, la Alexandria fusese convocat un conciliu de către patriarh pentru a discuta ce să facă în legătură cu idolii și templele păgâne de acolo. Prin rugăciunile Părinților din Consiliu, toți idolii au căzut, cu excepția unuia, care era foarte venerat. Patriarhului i s-a revelat într-o viziune că acest idol trebuia să fie sfărâmat de Sfântul Spiridon al Trimitundei. Invitat de Conciliu, sfântul a pornit pe o corabie, iar în momentul în care corabia a atins țărmul și sfântul a ieșit pe uscat, idolul din Alexandria cu toate ofrandele sale s-a făcut praf, lucru care apoi a fost raportat Patriarhului și tuturor episcopilor.
Sfântul Spiridon și-a trăit viața pământească în neprihănire și sfințenie și și-a predat cu rugăciune sufletul Domnului. Moaștele sale se odihnesc pe insula Corfu (Kerkyra), într-o biserică care îi poartă numele (mâna sa dreaptă, însă, se află la Roma).