Biserica Ortodoxă o prăznuiește în fiecare an, pe data de 5 mai, pe Sfânta Muceniță Irina. Aceasta a devenit cunoscută pentru darul facerii de minuni. La fel se spune și despre sprijinul pe care îl găsesc oamenii greu încercați atunci când spun rugăciunea Sfintei.
Sfânta Muceniță Irina
Sfânta Muceniță Irina s-a născut într-o familie păgână, fiind fiica regelui din Machedon. Pe când era doar un copil, i se arată în vis Dumnezeu care îi spune că din acel moment nu se va mai numi Penelope, așa cum i-au pus numele părinții, ci Irina. Atunci când tatăl său află că trece la creștinism, s-a înfuriat și a supus-o la tortură. Chiar și așa, Sfânta Muceniță Irina a îndurat chinurile la care a fost supusă chiar de părintele ei. Mai târziu, ea va fi cea care îl converti pe tatăl său la creștinism.
Sfânta Muceniță Irina este considerată ocrotitoarea celor care vor să se căsătorească sau celor care au probleme în căsnicie. La fel se spune că oamenii greu încercați de viață găsesc sprijin în rugăciunea către Sfânta prăznuită astăzi.
Rugăciunea scurtă către Sfânta Muceniță Irina
„Cu umilința inimii și cu evlavie venim noi, păcătoșii, către tine, Sfântă slăvită fecioară și Mare Muceniță Irina, albina lui Hristos cea multlucrătoare, care pe cuvintele Sfântului Duh, cele luminate și mai dulci decât mierea și fagurele, pe buzele tale le-ai purtat și prin a lor dulceață și lumină multe suflete ai îndulcit și ai luminat. Auzi-ne și pe noi, nevrednicii, cei întristați și apăsați de conștiința mulțimii păcatelor noastre, care, prin a noastră nesimțire și lenevire, sporesc și se întăresc, și ca o rugină veche, prin obișnuință, cheltuiesc și strică în toată vremea tăria și frumusețea sufletelor noastre.
Și de aceea, te rugăm pe tine, porumbița lui Hristos cea curată și preablândă, care prin sfântă neprihănire ai zburat de pe pământ către acoperământul cerescului Vultur, nu ne uita pe noi, cei nemernici și cu totul neputincioși, care ne zbatem, zăcând jos în această vale a plângerii și a ispitirii, și care îndrăznim a te pune pe tine mijlocitoare, sfântă fecioară, către Preabunul și Preacuratul tău Mire, Hristos.
Să ne trimită frica Sa în inimile noastre, ca prin ea să viețuim cu trezvie și cu luare aminte, spre a scăpa de veșnicele munci și a dobândi bucuria cea necuprinsă de minte și fără de margini și să slăvim împreună cu tine, sfântă fecioară, pe Dumnezeul nostru, Cel închinat în Sfânta Treime, pe Tatăl, pe Fiul și pe Duhul Sfânt, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!”